De Ce Merge Greu Calculatorul?

Postat de

Andrei Cebotari
octombrie 28, 2021
405 Vizualizări

Unul dintre cele mai enervante lucruri pe care le poți întâlni este un calculator ce refuză să lucreze la o viteză decentă. Majoritatea oamenilor nu știu care sunt cele mai des-întâlnite probleme ce cauzează scăderea vitezei unui PC și cum să le decidă rapid și efectiv.

În acest articol echipa geekbrain.ro a elaborat o listă de 15 cele mai întâlnite probleme ce cauzează scăderea vitezei unui calculator și, cel mai important, cum să rezolvi acele probleme cu propriile puteri.

Dacă calculatorul tău a pierdut din viteză fără un motiv evident, mai ales dacă nu-l închizi niciodată și folosești sleep mode destul de des, te poate ajuta un restart. De obicei, când calculatorul nu este restartat regulat, multe aplicații ce lucrează pe fond pot fura din productivitatea procesorului și a celorlalte componente, astfel reducând viteza.

Pentru a scăpa de această problemă, poți încerca să-ți faci o deprindere de a restarta calculatorul măcar odată pe săptămână, astfel vei putea mări productivitatea. De asemenea, atunci când instalezi o aplicație nouă pe calculator și software-ul te întreabă dacă să restarteze calculatorul acum sau mai târziu, alege opțiunea acum.

Fiecare aplicație sau fereastră a browser-ului îți are cantitatea de memorie Ram folosită, de aceea, înainte de a deschide 10 ferestre de browser și toate aplicațiile disponibile pe calculator, gândește-te care sunt defapt cele mai importante și sortează-le. Procesorul are nevoie de o anumită cantitate de memorie Ram liberă pentru a opera cât se poate de rapid și eficient.

Deși calculatorul trebuie să-ți dea șansa de a face câteva lucruri simultan, nu este cazul să suprasoliciți toate componentele și, mai ales, procesorul. Acest proces, dacă îl faci destul de constant, poate duce la deteriorarea unor piese și supraîncălzirea constantă a acestora poate rezulta în banala stricare a acestora.

Aplicații de Fond

Există aplicații care, uneori, pot lucra în background fără ca tu să știi despre asta. De obicei, acestea sunt aplicațiile care au întâlnit o eroare și nu le poți închide până la capăt sau aplicații paraziți care lucrează mereu doar pentru a scădea din capacitatea memoriei tale Ram.

Soluția este simplă. Trebuie să deschizi Task Managerul pentru Windows(Ctrl+Alt+Del) sau Active Monitor pentru Mac(Cmd+Space) și să închizi toate aplicațiile care lucrează fără ca tu să știi sau să vrei asta.

Memorie Ram/Internă Suprasolicitată

În cazul în care unitatea voastră de stocare este plină la 80% productivitatea calculatorului tău poate fi redusă la 50 %.

Acest fenomen este cauzat de lipsa de spațiu pentru așa numita memorie virtuală. Marea parte a memoriei fiind ocupată, aplicațiile nu au unde stoca file-uri și coduri temporare, ceea ce duce la reducerea artificială a productivității procesorului.

Memoria Ram este suprasolicitată doar în cazul în care folosești aplicații greu de rulat cum ar fi Photoshop sau aplicații ce lucrează cu modelarea grafică.

Pentru a soluționa aceste probleme este nevoie de a monitoriza constant cantitatea de spațiu rămas pe unitatea ta de stocare. În cel mai bun caz, trebuie să lași 15-20 de procente din spațiu liber, atunci calculatorul tău nu va întâlni probleme cu productivitatea. Dacă însă ai trecut de această limită, este timpul perfect pentru a face o curățare generală a calculatorului. Începe prin a găsi o aplicație care ar putea să îți scaneze unitatea de stocare și să elimineze toate datele temporare și nefolosibile. De asemenea, poți sorta documentele și aplicațiile pe care le ai și să încerci să ștergi pe cele mai nefolositoare.

Pentru a soluționa problema cu memoria Ram trebuie să instalezi mai multă memorie Ram, altă metodă nu există. Poți încerca, atunci când folosești o aplicație mai puternică, să închizi restul aplicațiilor care ar putea să-ți ia din capacitate, această măsură este însă, una temporară.

Prea multe aplicații se pornesc automat

O mulțime din aplicațiile pe care le vei descărca îți vor cere permisiunea de a se deschide automat odată cu Windows-ul, ceea ce va scădea radical din capacitatea calculatorului deoarece, unele dintre ele, vor lucra pe fon și nu vei ști de existența lor.

Pentru a rezolva această problemă trebuie, de fiecare dată când instalezi vreo aplicație, să nu permiți acesteia să se deschidă odată cu calculatorul. Dacă deja ai permis acest lucru trebuie să deschizi Task Manager și să dezactivezi acele aplicații.

Viruși sau Anti-Virus inefectiv

Dacă ai îndeplinit toate sfaturile de mai sus și calculatorul tău este la fel de lent ca înainte, trebuie să consideri posibilitatea apariției unui virus în sistemul tău de operare.

Diferite tipuri de viruși acționează diferit de aceea, în cazul în care observi că calculatorul tău se poartă straniu în ultimul timp, are o productivitate mai joasă sau au apărut file-uri de care nu știai înainte, este cazul să rezolvi problema urgent.

Nu vei putea să ștergi de sine stator acest virus din simplul fapt că nu îl vei putea găsi. De aceea, trebuie să descarci un sistem antivirus. Nu descărca însă o aplicație de pe un site în care nu ai încredere, cel mai bun scenariu este să cumperi o aplicație cunoscută sau recomandată de prieteni.

Lucrezi la Low Power Mode

Majoritatea calculatoarelor, mai ales cele portabile, au opțiunea de a lucra în câteva configurații. De obicei, pentru a mări durata de funcționare a celor portabile, calculatoarele sunt, de la fabrică, programate să lucreze la cea mai slabă configurație. Mulți oameni nu cunosc acest lucru și nu pot să schimbe această configurație.

Pentru a schimba acest lucru este de ajuns să intri în setările calculatorului și să cauți Panoul de Control. Acolo vei găsi opțiunea de Hardware and Sound unde vei putea alege ce performanță ai nevoie.

Prea multe extensii pentru Browser-ul tău

Dacă ai prea multe extensii pentru Google Chrome sau Mozilla Firefox, acestea pot folosi o mare parte din memoria Ram doar pentru a lucra pe fon, de aceea trebuie să minimizezi pe cât posibil toate aceste extensii. Acele aplicații de care nu ai nevoie și le folosești extrem de rar trebuie dezactivate imediat.

Praf în carcasa calculatorului

Poate părea un motiv destul de fantastic dar praful ce acoperă toate componentele tale le face să se încălzească extrem de tare, ceea ce la rândul său, poate duce la scăderea artificială a productivității calculatorului pentru ca sistemul de răcire să reușească să răcească toate componentele.

Pentru a evita aceste probleme trebuie să cureți regulat calculatorul tău sau măcar ventilatoarele. De asemenea, du PC-ul la un specialist măcar odată în an pentru a îți demonta și curăța toate componentele în parte.

Află aici cum să cureți calculatorul de praf.

Calitatea graficii prea înaltă

În cazul în care nu ești posesorul unui calculator foarte puternic, calitatea prea înaltă a imaginii poate folosi o cantitate mare de Ram, ceea ce va scădea productivitatea în orice aplicație.

Calculator prea vechi

În cazul în care calculatorul tău este mai vechi de 4-5 ani, este mai mare posibilitatea că merge greu din cauza progresului nu a unei probleme interne. Datorită modernizării multor aplicații în timp, calculatorul tău poate să nu fie destul de puternic pentru a le rula.

Dacă ai o asemenea problemă, nu ai multe variante de a o rezolva. Ori faci o modernizare globală a calculatorului ori accepți să lucrezi cu un calculator ce merge greu.

Hardware deteriorat

Dacă toate opțiunile de mai sus nu lucrează și nu știi care este problema, este o mică probabilitate ca una dintre piesele tale să fie deteriorată și să nu poată lucra cu puterea obișnuită.

Această problemă nu poate fi soluționată de sine stătător de aceea, pentru a o rezolva, trebuie să te adresezi la un specialist ce îți va demonta calculatorul și va verifica fiecare component în parte.

Concluzia

Acest articol este menit să rezolve probleme minore ce pot apărea pe parcursul exploatării unui calculator, de aceea, fără a contacta un specialist, vei putea urma sfaturile noastre și calculatorul tău își va recăpăta viteza de odinioară.  

Andrei Cebotari

Sunt un gamer cu o experiență de peste 15 ani. Am construit peste 30 calculatoare de gaming pentru mine ,dar și pentru prietenii mei, am schimbat câteva sute de componente de Pc și sunt, în prezent, proprietarul unui calculator de ultimă generație