Cum să alegi un calculator performant?

Postat de

Andrei Cebotari
octombrie 26, 2021
347 Vizualizări

Este o întrebare destul de des întâlnită pe forumuri și site-uri dedicate tehnologiilor informaționale și calculatoarelor în special. Majoritatea persoanelor ce au nevoie de un produs nou și performant nu știu cum să aleagă și ce criterii să pună pe prim plan. Pentru a evita dificultățile ce negreșit vor apărea mai devreme sau mai târziu, echipa geekbrain.ro a elaborat un ghid cât se poate de detaliat ce vă va ajuta să alegeți un calculator cât se poate de potrivit pentru dumneavoastră.  

Trebuie să menționăm că ideea de bază la alegerea unui calculator este, în cazul în care ai un buget limitat, să evidențiezi din start cerințele ce trebuie îndeplinite neapărat. De exemplu, dacă ai nevoie de un calculator pentru a rula jocuri cât se poate de noi și performante, componentele vor face parte dintr-o categorie aparte a pieței, dacă însă ai nevoie de o mașină de scris, componentele se vor diferenția radical.

Cum alegi corect un PC performant?

Pentru a fi mai ușor de înțeles și aplicat, vom oferi fiecărui component un paragraf aparte în care vă vom povesti cât se poate de detaliat principalele funcțiuni ale acestuia și cum să îl alegi în dependență de cerințele tale.

Cum să alegi placa de bază?

În linii generale, placa de bază este componentul ce face legătura dintre celelalte componente ale calculatorului. Dacă plănuiești să achiziționezi un calculator pre build, nu trebuie să te reții mult timp pe acest component. Unicul lucru ce ar trebui să-l observi este disponibilitatea tuturor port-urilor necesare ție.

În cazul în care plănuiești să asamblezi un calculator de sinestătător trebuie să iei în considerare mai mulți factori. Deja am spus mai sus că placa de bază este componentul ce face legătura dintre toate componentele calculatorului. De aceea, înainte de a achiziționa o placă de bază, trebuie să alegi celelalte componente, pentru a te asigura că procesorul, placa video și celelalte părți ale Pc-ului să fie compatibile cu placa de bază.

Placa de bază nu este un component cu un funcțional extrem de mare, de aceea, indiferent de cerințele tale pentru calculator, acest component poate fi ales după un criteriu financiar. Cea mai bună variantă ar fi să îți faci un buget strict și să cheltui toată suma pe care ți-o permiți pentru această piesă.

Cum să alegi un procesor?

În cazul procesorului, nu poți folosi aceeași tactică ca și la plăcile de bază din simplul fapt că această piesă are un preț de câteva ori mai mare ca a plăcii. Da, este adevărat că, dacă ai un buget nelimitat, este cel mai ușor să cumperi cel mai scump și puternic component, nu toată lumea însă își poate permite un astfel de lux.  

Dacă ai nevoie de un calculator pentru a procesa o cantitate enormă de date zilnic și ești nevoit să operezi cu aplicații ce folosesc o cantitate enormă de resurse tehnologice, este evident că trebuie să optezi pentru un procesor de ultimă generație, preferabil fără o placă video integrată și cu o cantitate mai mare de nuclee.

Există însă persoane ce folosesc calculatoarele pentru a edita o cantitate mare de poze și poze, sau chiar pentru a rula jocuri de ultimă generație. În acest caz, un procesor puternic nu va fi de ajuns. Mai mult, un procesor puternic nu va fi necesar, va fi de ajuns să achiziționezi un component cu o putere ce are o valoare medie , investind mai mult în placa video.

Cum să alegi o placă video?

Există două tipuri de plăci video: integrată și dedicată. Acum, acest component necesită o diviziune clară a cerințelor pentru un calculator. Este evident faptul că, pentru cei care plănuiesc să editeze, ruleze jocuri sau să lucreze cu modele 3D, o placă video integrată va fi extrem de puțin.

 Există însă persoane care nu au nevoie de o capacitate grafică înaltă. Această categorie care, prevalează pe cei menționați mai sus, se pot rezuma la un procesor ce posedă tehnologia necesară pentru a înlocui o placă video.

În cazul în care vrei să îmbini cele două lumi ale calculatoarelor, poți opta pentru o legătură dintre un procesor cu o putere medie și o placă video asemănătoare.

Află mai multe detalii în acest articol.

Cum să alegi memoria Ram?

Memoria Ram este un component extrem de important care, dacă îl veți alege greșit, va scădea drastic din puterea și viteza procesorului vostru. Înainte de a alege un set de memorie Ram, citiți cu atenție recomandările producătorilor de la care ați achiziționat procesorul. Fiecare gamă de procesoare lucrează în tandem cu un tip d memorie diferită, de aceea, atenție maximă.

În primul rând, trebuie să alegeți tipul de memorie Ram. În ultima perioadă rămân pe piață doar procesoare ce lucrează în pereche cu memorie DDR4, aceasta fiind o alegere mai inovativă și productivă. De asemenea, atrageți atenția la frecvența necesară. De la 2000 de MHz până la 3200 de MHz, toate procesoarele au nevoie de o valoare diferită.

Cum să alegi un sistem de stocare?

Există două tipuri de sisteme de stocare, SSD și HDD. Cea mai bună și rentabilă idee ar fi achiziționarea unui HDD cu o capacitate de stocare mai mare și un SSD cu o capacitate mai mică. Pentru cei care nu cunosc diferența și vor să o înțeleagă cât se poate de repede, HDD-urile sunt mai ieftine și mai lente, SSD-urile sunt mai scumpe și rapide.

Vă sfătuim să achiziționați două sisteme de stocare pentru a stoca cât mai rațional amalgamul de date ce se adună de-a lungul anilor pe un calculator. Jocurile, aplicațiile pe care le folosiți, sistemul de operare și celelalte date ce trebuie să fie cât se poate de accesibile vor fi stocate pe un SSD cu memoria de citire și scriere mare. Celelalte date cum ar fi poze, video, documente, cărți digitale și alte date ce nu necesită o viteză mare de operare vor fi stocate pe un HDD. Astfel, veți economisi timp și bani și veți avea un calculator cât se poate de rapid.

Cum să alegi o carcasă?

Este un paragraf destul de ușor de înțeles pentru marea majoritate a cumpărătorilor. În primul rând, aceasta trebuie să fie destul de încăpătoare pentru ca toate componentele să încapă și să poată fi ușor de răcit și curățat.

Un alt criteriu destul de important este design-ul exterior al acesteia. Din experiența proprie vă asigur că dacă alegeți un calculator cu un design plăcut și inedit veți primi o doză de plăcere de fiecare dată când îl veți observa.

Cum aleg sistemul de răcire?

Există două tipuri de sisteme de răcire, cel cu aer și cel cu apă. Sistemul de răcire cu aer lucrează pe principiul a câtorva ventilatoare ce creează un curent interminabil de aer ce răcește componentele calculatorului vostru. Acest sistem de răcire este ușor de instalat și are un coeficient de răcire destul de decent.

Sistemul de răcire cu apă însă este mult mai sofisticat și greu de instalat. În primul rând, este evident că apa și componentele electronice sunt niște termeni ce nu ar trebui combinați, de aceea, dacă alegeți un sistem de răcire pe apă, nu este cazul să încercați să-l instalați de sinestătător. Deși există o doză de risc, sistemul de răcire cu apă este cu mult mai eficient ca cel cu aer.

Cum să alegi sursa de alimentare?

Ideea principală la alegerea unei surse de alimentare este calcularea puterii necesare pentru alimentarea întregului calculator. De obicei, fiecare component are în caracteristicile acestuia puterea necesară pentru alimentarea confortabilă a acestuia, de aceea, este destul de ușor de ales acest component.

Vă sfătuim să achiziționați o sursă de alimentare cu o putere mai mare decât puterea necesară a calculatorului vostru. De exemplu, dacă ați calculat o putere de 400 de W, puteți achiziționa o sursă de alimentare ce deține o putere de 500 sau chiar 550 de W. Acest lucru este făcut pentru a vă asigura că totul va fi bine și nu veți rămâne fără calculator în cel mai nepotrivit moment.

Concluzie

Deși o mare parte din utilizatorii unui calculator consideră că este mult prea greu pentru ei să construiască sau să înțeleagă toate procesele interne ale Pc-ului, este extrem de ușor și simplu să îți formezi o impresie clară despre toate componentele acestuia.

Acest articol este menit să ajute pe toți doritorii de a înțelege cum să aleagă un calculator performant și bun.

Andrei Cebotari

Sunt un gamer cu o experiență de peste 15 ani. Am construit peste 30 calculatoare de gaming pentru mine ,dar și pentru prietenii mei, am schimbat câteva sute de componente de Pc și sunt, în prezent, proprietarul unui calculator de ultimă generație