Cum să alegi o placă video?

Postat de

Andrei Cebotari
octombrie 28, 2021
385 Vizualizări

Pe lângă procesorul central al calculatorului, placa video are un impact colosal asupra performanțelor unui calculator în domeniul jocurilor video. Placa video este, de fapt, un procesor adițional ce primește date de la procesorul central și le transformă în imaginile ce sunt proiectate pe monitorul tău. În linii generale, atunci când rulezi un joc, placa video este piesa ce îndeplinește majoritatea lucrului.

Cu cât mai puternică este placa video cu atât mai multă informație poate procesa și transmite pe monitor într-o perioadă mai mică de timp, ceea ce face procesul de gaming mai lin și plăcut pentru dumneavoastră.

În primii ani a calculatoarelor, nu existau plăci video cu un procesor special elaborat pentru a îndeplini aceste sarcini. Transformarea datelor în imagini și proiectarea acestora era o misiune a procesorului central, ceea ce, evident, limita cantitatea de pixeli și calitatea generală a imaginilor. Pentru a combate aceste probleme au fost elaborați așa-numiții acceleratori grafici care, mai apoi, au fost transformați în plăcile video din ziua de azi.

Plăcile video de astăzi au capacitatea de a procesa o cantitate enormă de date grafice și să îndeplinească alte sarcini în paralel. Acest lucru le dă capacitatea de a fi extrem de rapide și a nu se limita la simpla procesare a datelor grafice, acestea pot îndeplini sarcini ce țin de grafica 3D sau Virtual Reality. Plăcile video sunt, de asemenea, perfecte pentru alte procese ce conțin procesarea unor cantități mari de date, ceea ce le face un candidat perfect pentru alte sarcini decât cele din lumea gamingului.

Am înțeles deja că plăcile grafice sunt o parte importantă din calculatorul vostru, cum însă trebuie să alegi una? Există o cantitate enormă de producători și modele de plăci video și dacă vei deține destulă informație despre cum lucrează această piață de desfacere și placa video în parte, vei avea o mai mare șansă de a alege ceva potrivit pentru tine.

Acest articol te va ajuta să faci această alegere datorită listei de sfaturi și teremeni cheie elaborată de echipa geekbrain.ro.

De ce placa ta video este atât de importantă?

Pentru majoritatea oamenilor, rularea jocurilor este cel mai greu de îndeplinit proces pentru componentele calculatorului tău. Nu este de mirare de ce gamerii de performanță cheltuie zile întregi studiind cu atenție toate inovațiile pieței de plăci grafice pentru a fi capabili de a achiziționa cele mai puternice piese. Cu cât mai puternice și rapide sunt plăcile video, cu atât mai greu de rulat și mai complexe devin jocurile, ceea ce face ca producătorii să elaboreze piese și mai capabile, continuând cercul infinit.

În cazul în care ești foarte atras de jocurile video, este o mare probabilitate să nu-ți prea pasă de puterea plăcii tale video. Multe aplicații de editare și redare a unor cantități enorme de date grafice cum ar fi videouri sau modele 3D folosesc din plin capacitatea plăcii tale video, în unele cazuri chiar mai mult ca cele mai puternice jocuri video disponibile pe piață. De fapt, toate aplicațiile profesionale pot beneficia de un surplus de capacitate de procesare a datelor, majoritatea lor însă sunt elaborate pentru a putea fi rulate fără ajutorul unei plăci grafice.

Alegerea unei plăci video este, fără nici o întrebare, o parte importantă a construirii, cumpărării sau modernizării calculatorului tău. Ca și cu celelalte componente, întrebarea principală care trebuie să ți-o pui înainte să achiziționezi o placă video este : cum o voi folosi?

Vrei să afli cum să alegi și celelalte componente a unui PC? Vezi articolul nostru: Cum să alegi un calculator performant.

Jocuri video

Industria jocurilor video a fost principala locomotivă ce a instrumentat evoluția tehnologică a plăcilor video. Jocurile video din ziua de azi sunt cele mai realistice și complexe aplicații ce pot fi găsite, iar creșterea capacității tehnologice a plăcilor video este răspunsul la întrebarea cum a fost posibil acest progres.
În termeni cât mai simpli, dacă construiești sau cumperi un calculator pentru gaming, trebuie să fii gata să jertfești o mare parte a bugetului tău numai pentru placa video. Desigur, celelalte componente cum ar fi procesorul, memoria Ram sau chiar memoria internă pot influența la performanța calculatorului tău, placa grafică însă va avea cel mai mare impact.

Există diferite tipuri de jocuri și fiecare dintre ele are nevoie de o putere anumită, nu toate fiind atât de performante pentru a cere cele mai puternice piese de pe piață. De aceea, dacă ai un buget restrâns, este bine să studiezi piața jocurilor video și să evidențiezi jocurile pe care vrei să le rulezi și să alegi o placă video în dependență de acele jocuri.

Dacă însă nu ai un buget restrâns, cumpărând cea mai puternică placă video de pe piață își poate asigura 2-3 ani de gaming fără probleme la cele mai înalte setări ale graficii. Chiar și așa, este totuși bine să studiezi măcar un pic piața de jocuri video și să înțelegi care sunt cerințele tale în raport cu performanța calculatorului.

Aplicații profesionale

Persoanele ce folosesc calculatoarele personale pentru a îndeplini sarcini cum ar fi redarea și editarea imaginilor 3D, proiectarea și codarea jocurilor sau chiar montarea videoclipurilor în 4k sau 8k pot beneficia de un surplus de putere furnizat de plăcile grafice. Aplicații puternice ca AutoCAD, Vegas Pro sau Adobe Premiere Pro pot folosi viteza plăcii vide la procesarea diferitor tipuri de date, făcând procesul de lucru mult mai rapid și eficient.

De aceea, un întreg segment a pieței de plăci grafice este dedicat plăcilor video elaborate special pentru profesioniști. Aceste piese sunt extrem de optimizate și testate pentru aplicațiile similare celor redate mai sus, driverele lor fiind codate astfel încât să fie cât mai stabile și eficiente în timpul acestor procese. Plăcile video profesionale sunt deseori cu mult mai puternice și mai scumpe decât plăcile video obișnuite, ele însă nu pot fi folosite pentru a rula jocuri video din simplul fapt că nu au fost proiectate pentru un astfel tip de sarcini. Pentru a evita confuzii, nu trebuie să cumperi cea mai scumpă placă video de pe piață ci trebuie să alegi cu atenție.

Ne vom focusa mai mult pe plăcile video destinate jocurilor video. Dacă ai nevoie de o placă video pentru a îndeplini sarcini profesionale va trebui să cauți aceste piese în afara pieței de plăci video normale. Un loc bun pentru a începe este gama Quadro Series de la Nvidia sau Radeon Pro de la AMD.

Ceilalți utilizatori

Dacă nu faci parte din nici o categorie descrisă mai sus poți să nu investești mulți bani într-o placă video. În cazul în care folosești calculatorul pentru a trimite emailuri, scrie documente și browsing, trebuie să-ți focusezi atenția asupra altor componente cum ar fi procesorul, memoria Ram și memoria internă.

Integrată vs. Dedicată

Majoritatea procesoarelor moderne au o placă video integrată, ceea ce înseamnă, în principiu, că placa video este incorporată în însăși procesorul. Acest tip de plăci video sunt extrem de slabe și pot îndeplini doar sarcini cu o complexitate extrem de redusă cum ar fi rularea software lui de rutină sau trimiterea unor emailuri, fiind însă prea slabe pentru un software mai complex sau jocuri, chiar și cele mai vechi. Eficiența acestora se mărește destul de rapid odată cu creșterea puterii însăși procesoarelor, pentru viitorul apropiat însă, acestea nu se compară cu plăcile video dedicate.

Plăcile video dedicate încep de la un preț foarte mic și ajung la prețuri cosmice, de aceea, dacă nu te aranjează puterea furnizată de o placă video integrată, trebuie să ți achiziționezi o placă dedicată.

Nvidia vs. AMD

Acum, trebuie să vorbim despre cei mai mari jucători de pe piața plăcilor video: Nvidia și AMD.

Când alegi ce placă video să cumperi, alegi dintre componentele ce includ toate piesele pentru o funcționare normală a componentului. Aceste plăci video sunt asamblate dintr-o mulțime de conexiuni, sisteme de răcire și diferite panouri, cea mai importantă piesă fiind însă procesorul grafic însăși. Procesorul este un component extrem de complex și greu de fabricat, fiind rezultatul a zeci de ani de cercetări și testări. Datorită barierei extrem de înalte a pieței de procesoare grafice, doar două companii îți pot permite producerea acestor chipuri : Nvidia și AMD.

De-a lungul istoriei acestei piețe de desfacere, aceste două companii s-au luptat pentru întâietate, forțându-se constant spre mai multe inovații spre a acapara o bază mai mare de consumatori. Ambele companii au avantaje și dezavantaje și, indiferent de ce companie alegi, vei fi capabil să găsești o placă video ce îți va îndeplini toate nevoile grafice.

Când achiziționezi o placă video, vei alege dintre companii ce nu au nimic în comun cu AMD sau Nvidia. Companii cum ar fi ASUS, GIGABYTE sau MSI fabrică plăcile video pe baza chipurilor Nvidia sau AMD, creând astfel propria tehnologie de plăci grafice.

Pentru a înțelege mai bine, poți face o analogie cu o mașină în care motorul este produs de AMD sau Nvidia iar restul, inclusiv carcasa și sistemul de răcire, produs de companiile din lista de mai sus. Deseori, chiar dacă cumperi o placă video ce este bazată pe un procesor al celor două companii, acesta poate fi destul de diferit și chiar unic datorită tehnologiilor implementate de însăși producătorul plăcii video.

Aceste tehnologii implementate de producătorii plăcilor video pot avea atțt un impact pozitiv cât și un impact negativ asupra productivității procesorului grafic. De exemplu, în dependență de cât de eficient este sistemul de răcire sau cât de aerisibilă este carcasa plăcii, procesorul poate lucra la o temperatură normală sau la o temperatură prea mare, ceea ce va scade din performanțele și longevitatea acestuia. Cu toate că producătorul poate influența puțin, în majoritatea cazurilor puterea plăcii grafice este determinată de procesor.

Acesta este, de fapt, cel mai important criteriu la alegerea unei plăci video perfecte.

Nvidia

Cea mai recentă gamă de procesoare video marca Nvidia este construită pe baza arhitecturii Ampere. Cele mai populare și puternice modele fac parte din gama de procesoare video 30(RTX 3070,3080,3090), cu o performanță ce crește odată cu numărul. Gama RTX 20 este de asemenea destul de fiabilă dacă nu ai nevoie de cea mai înaltă calitate posibilă sau nu îți permiți financiar, mai ales că cele mai puternice modele dintre acestea sunt capabile să mențină cele mai noi tehnologii cum ar fi ”ray tracing„.

Un mare avantaj al plăcilor video marca Nvidia este faptul că acestea acoperă toată piața, de la cele mai ieftine părți până la cele mai scumpe, dând o șansă tuturor cumpărătorilor.

Există o o mulțime de factori ce definește cât de puternică este o placă video, cel mai simplu de înțeles este însă numărul de nuclee ce procesează informația, numiți CUDA cores sau RTX cores. De obicei, cu cât mai multe nuclee are un procesor grafic, cu atât mai puternic și eficient este. Ca și cu celelalte componente ale unui calculator însă, există o multitudine de factori ce determină performanța viitoare a unei plăci grafice, și mai bun poate însemna altceva pentru fiecare cititor în parte.

AMD

AMD deține, la fel ca Nvidia, o gamă largă de plăci video extrem de puternice și eficiente, inclusiv gama RX 5000, flagman-ul companiei AMD. Acesta folosește arhitectura RDNA și este succesorul cunoscutei AMD RX Vega. AMD poate oferi și o gamă mai puți sofisticată și, respectiv, mai ieftină. Seria de plăci video 500, un pic mai veche ca 5000, poate rula fără probleme jocuri în full HD.

AMD mai oferă plăci grafice deasupra diapazonului normal de prețuri. În anul 2020 compania a prezentat o gamă nouă de procesoare grafice poreclite ”Big Navi” ce au fost proiectate pe baza arhitecturii RDNA 2. Gama Radeon RX 6000 trebuie să fie un mare pas înainte pentru portofoliul de plăci video marca AMD.

Specificații

Cum am spus mai sus, plăcile video au o mulțime de specificații și factori ce pot influența productivitatea acestora, de aceea, pentru a vă ușura procesul de căutare și înțelegere a fiecărui parametru, am delimitat cele mai importante valori la care trebuie să atrageți atenția.

Este bine ca înainte să achiziționați o piesă pentru calculatorul dumneavoastră să faceți un studiu destul de aprofundat al calităților fiecărui component și să aveți o impresie reală despre cât de puternic și eficient poate fi acesta în ecosistemul calculatorului pe care îl aveți la moment.
Thermal Design Power
Plăcile video dedicate sunt deseori componentele cu cel mai mare apetit pentru electricitate și putere. Dacă construiești sau modernizezi calculatorul, fii sigur că blocul de alimentare pe care îl achiziționezi poate împli nevoia de electricitate a tuturor componentelor tale.

Ca și toate piesele puternice ce folosesc energie electrică, plăcile grafice generează foarte multă căldură și de aceea au nevoie de un sistem de răcire suficient de puternic pentru a echilibra acest proces. Toate procesoarele grafice vor include în caracteristicile sale o recomandare despre puterea necesară acelui model în parte. Ești obligat să respecți acea valoare pentru a asigura o putere necesară și a nu deteriora componentul.

Combinația dintre câtă putere este consumată de placa video și câtă căldură emană aceasta la rândul ei este cunoscută sub denumirea de ”thermal design power”. Această valoare este indicată în Watti și acesta este numărul despre care am vorbit mai sus și care va indica de câtă putere ai nevoie pentru a alimenta această placa grafică. Cu cât mai mare este această valoare cu atât mai tare se va încălzi placa ta video, de aceea, dacă este o valoare mare, trebuie să te gândești cum să răcești cât mai efectiv placa video.

De aceea, dacă construiești sau modernizezi calculatorul tău, pe lângă faptul că trebuie să ai grijă ca blocul tău de alimentare să fie destul de puternic pentru a alimenta componentul sau componentele noi, trebuie să fii sigur că sistemul tău de răcire este destul de efectiv pentru a răci componentele noi apărute sau întregul calculator. De obicei, cele mai noi și puternice plăci video au un sistem de răcire propriu, este însă o variantă bună să achiziționezi și tu un sistem de răcire adăugător pentru a evita deteriorarea componentelor.

Memoria

Plăcile video dedicată dețin un tip de memorie special, care va stoca datele necesare pentru imediata proiectare a imaginilor pe monitor. Când vei alege o placă video dedicată, trebuie să atragi atenția la cantitatea de memorie grafică a acesteia și frecvența acestei memorii.

Cantitatea de memorie grafică cu acces aleatoriu sau în engleză abreviat VRAM incorporată în placa ta video este importantă pentru jocurile cu o performanță și o calitate mare care deseori folosesc o cantitate mare de date pentru a construi imaginile complexe afișate pe monitor. Aceste valori mai sunt destul de importante atunci când lucrezi cu mai multe monitoare, mai ales în cazul rezoluțiilor mari.

Frecvența memorie RAM este de asemenea extrem de importantă pentru placa video. Cu cât mai mare este viteza acestuia, cu atât mai repede poate placa video să acceseze datele grafice trebuincioase pentru a le afișa pe monitor. De obicei, când construiești un calculator, trebuie să alegi cele trei componente în dependență de compatibilitatea lor: procesorul, memoria Ram și placa video.

Compatibilitatea

În ziua de azi, aproape toate plăcile video dedicate folosesc sloturi PCIe pentru a se conecta la placa de bază, iar majoritatea din ele folosesc 16x PCIe. Plăcile video diferă de la un model la altul, de aceea, unele dintre ele pot folosi doar un slot, altele două sau chiar trei. De aceea trebuie să fii sigur că placa ta de bază are capacitatea de a fi conectată l placa video aleasă.

De asemenea, trebuie să te asiguri că placa ta video va încăpea în carcasa aleasă, mai ales dacă placa video este menită să modernizeze calculatorul. În plus, asigură-te că după ce instalezi placa video, va fi destul loc între aceasta și celelalte componente pentru ca, dacă ai un sistem de răcire cu aer, aerul să circule cu ușurință între ele și să le răcească cât mai efectiv.

Conectori

Este evident că o placă video nu poate lucra de sinestătător. Este nevoie să o conectezi la o placă de bază, un monitor sau mai multe, pentru ca aceasta să înceapă să lucreze. Există multe tipuri de conexiuni între placa video și monitor. Cele mai moderne sunt HDMI, DVI și DisplayPort. VGA este unul mai vechi dar care mai poate fi întâlnit la unele monitoare, conexiune care însă își pierde rapid din popularitate.

Majoritatea plăcilor video moderne folosesc doar HDMI și DisplayPort, conexiuni ce au devenit deja un standard al conexiunilor în lumea displayurilor pentru gaming. O configurație populară pentru o placă video modernă este un HDMI și trei DisplayPorturi.

Pentru a evidenția toate diferențele dintre aceste porturi trebuie să scriem un articol aparte. Tot ce trebuie să știi la achiziționarea unei plăci video este faptul că trebuie să controlezi cât se poate de amănunțit dacă aceasta este echipată cu toate conexiunile de care ai nevoie pentru a conecta toate monitoarele tale. Trebuie să știi că, în cazul în care placa video dorită nu are conexiunile de care ai nevoie, există adaptere ce îți pot ușura un pic viața.

După aceea, trebuie să fii sigur și să afli dacă placa ta grafică este capabilă de a suporta numărul de monitoare pe care vrei să-l conectezi deoarece nu toate plăcile grafice au capacitatea de a suporta 3 sau 4 monitoare.

Concluzia

Procesul de alegere a unei plăci grafice este destul de greu și anevoios, dacă însă reușești să cumperi exact ceea de ce ai nevoie, toate orele pierdute în căutarea piesei perfecte nu vor fi năprasnice. Nu uita să relaționezi dorințele tale cu fiecare piesă pe care o întâlnești în magazine, nu cumpăra modelele cele mai populare doar pentru că sunt cele mai populare, alege reieșind din cerințele specifice ție.

Andrei Cebotari

Sunt un gamer cu o experiență de peste 15 ani. Am construit peste 30 calculatoare de gaming pentru mine ,dar și pentru prietenii mei, am schimbat câteva sute de componente de Pc și sunt, în prezent, proprietarul unui calculator de ultimă generație