Cum cureți un calculator de praf?

Postat de

Andrei Cebotari
octombrie 26, 2021
418 Vizualizări

Curățarea unui calculator, deși neglijată de multe persoane, este o etapă extrem de importantă a exploatării unui PC. Cum mulți dintre voi știu, căldura este cel mai mare pericol pentru un calculator. În timp, pe toate componentele acestuia se acumulează un strat impunător de praf și alte mici particule care încurcă la răcirea eficientă a pieselor. De aceea, chiar și cele mai slabe calculatoare trebuie curățate cu o periodicitate ridicată.

În acest articol echipa geekbrain.ro a elaborat un ghid ce îți va permite să cureți calculatorul tău cât se poate de rapid și eficient.

Ce trebuie să faci?

Acest articol va fi structurat pe etape pentru ca fiecare cititor să înțeleagă cât se poate de bine ce trebuie să facă și în ce consecvență. Cel mai important sfat pe care putem să ți-l dăm este să nu încerci să termini cât mai repede. Dacă nu ai timp să cureți calculatorul, o idee mai bună ar fi să găsești o zi mai puțin încărcată pentru a o face. Acest proces necesită timp și atenție maximă, componentele sunt foarte fragile și cele mai mici neatenții te pot costa un procesor sau o placă de bază nouă.

Adună materialele necesare

Înainte de a începe procesul de curățare a calculatorului, asigură-te că ai toate ustensilele necesare. În primul rând, ai nevoie de o șurubelniță pentru a demonta panoul carcasei și a elibera componentele tale. Pentru a curăța piesele ai nevoie de o periuță sau chiar o pensulă, le poți găsi în orice birotică. Dacă plănuiești o curățire mai profundă a acestuia vei avea nevoie de spray cu aer comprimat sau un simplu aspirator.

Pregătește calculatorul

Nu este o idee bună să cureți un calculator cât timp acesta lucrează, de aceea, oprește calculatorul și scoate cablul de alimentare din priză. După ce te-ai asigurat că nu mai există nici o sursă de alimentare a acestuia, poți începe prin a demonta panoul carcasei și a elibera componentele PC-ului. Nu uita să stochezi într-un loc anumit toate șuruburile de la carcasă, nu vrei să le pierzi.

Începe curățarea

Începe prin a curăța ventilatoarele și pereții carcasei. Cel mai potrivit instrument pentru carcasă este aspiratorul. Mai întâi, folosind spray-ul cu aer comprimat, curăță toate ventilatoarele interioare a carcasei. După ce ai terminat cu acestea, aspiră tot praful care sa acumulat pe pereții carcasei, inclusiv și praful care a căzut de pe acele ventilatoare. După ce ai terminat, poți șterge pereții și ventilatoarele, în măsura posibilității, cu un disc de vată îmbibat cu soluție cu o concentrație mare de alcool sau cu șervețele antibacteriene. Soluția ce se conține în acestea vor împiedica acumularea prafului o perioadă de timp după curățare și va elimina rămășițele de praf care au rămas după aspirare.

Dacă vă decideți să ștergeți cu alcool sau servețele, fiți foarte atent la lamele ventilatoarelor. De obicei acestea sunt extrem de fragile și se pot rupe fără vreo mare presiune.

Curățarea componentelor

După ce ați curățat carcasa și ventilatoarele, puteți trece la componentele propriu-zise. Începeți prin a aspira tot praful de pe placa de bază ți placa video. De obicei acestea sunt ușor de curățat și nu veți avea mari probleme. Dacă folosiți un spray cu aer comprimat și pentru aceasta piese, veți fi nevoit să mai aspirați încă odată carcasa după ce terminați deoarece praful eliminat de pe piese se va sedimenta pe pereții acesteia.

În cazul în care placa video pe care o aveți are ventilatoare montate în construcția acesteia, puteți de asemenea, cu un disc de vată sau un șervețel antibacterian, să ștergeți lamele ventilatoarelor și să sporiți capacitatea de răcire a acestora.

Procesorul și ventilatorul acestuia

Procesorul este componentul care, de obicei, se încălzește cel mai mult și repede, de aceea, procesul de curățire a acestuia trebuie să fie cât se poate de amănunțit și corect. Pentru a-l curăța cât se poate de bine veți fi nevoit să demontați ventilatorul acestuia.

După ce a-ți demontat ventilatorul, trebuie să curățați pasta termică rămasă pe procesor și ventilator. Cea mai ușoară metodă de a o face este folosind o soluție ce conține 90% alcool, sau puteți achiziționa o soluție special proiectată pentru asemenea scopuri. După ce a-ți curățat toată pasta termică, curățați ventilatorul folosind aceeași tehnică descrisă mai sus, spray cu aer comprimat și șervețele antibacteriene pentru lamele ventilatorului.

Înainte de a monta ventilatorul la loc, nu uitați să aspirați praful acumulat pe procesor și în jurul acestuia. De asemenea, nu uitați sub nici o formă de pasta termică, dacă a-ți curățat-o pe cea veche, aplicați neapărat un strat nou de substanță.

Curăță blocul de alimentare

Fiecare bloc de alimentare îți are ventilatoarele proprii și filtrul de aer. Înainte de a monta panourile înapoi, curăță ventilatoarele acestuia și nu uita de filtru. Acesta va putea fi curățat numai cu un spray cu aer comprimat.

Ultimele pregătiri

După ce ai făcut toți pașii de mai sus, este timpul să montezi totul la loc. Înainte de a face asta însă, folosește pensula de care ți-am spus mai sus pentru a curăța praful rămas pe componentele curățate recent. De asemenea, cu această pensulă poți curăța toate circuitele de pe placa de bază fără a te teme să le deteriorezi.

După ce ai făcut asta, poți monta la loc panourile și ventilatoarele și să conectezi calculatorul la sursa de electricitate.

Ai curățat calculatorul de praf, dar problemele de performanță încă persistă? Vezi aici răspunsul la întrebarea „De ce merge greu calculatorul?”

Concluzia

Chiar dacă majoritatea oamenilor nu știu asta, curățarea calculatorului poate mări productivitatea și longevitatea acestuia destul de radical. Curățând piesele la fiecare 2-3 luni vei observa cum calculatorul tău va emite mai puțin zgomot și va lucra mai ușor. 

Andrei Cebotari

Sunt un gamer cu o experiență de peste 15 ani. Am construit peste 30 calculatoare de gaming pentru mine ,dar și pentru prietenii mei, am schimbat câteva sute de componente de Pc și sunt, în prezent, proprietarul unui calculator de ultimă generație