Configurație PC pentru Editare Video 4k

Postat de

Andrei Cebotari
ianuarie 9, 2022
337 Vizualizări
Procesor Recomandat

Core i9 11900K 3.5GHz

  • Serie: Core i9 11th gen
  • Numar thread-uri: 16
  • Numar nuclee: 8

Memorie Recomandată

Memorie Corsair Vengeance LPX Black 32GB DDR4

  • Kit Dual Channel: 2x 16 GB
  • Tip: DDR4
  • Capacitate: 32 GB

Placa Video Recomandată

ASUS GeForce GTX 1050 Ti Cerberus A4G 4GB

  • Tip memorie: GDDR5
  • Dimensiune memorie: 4 GB
  • BUS memorie: 128 bit

Editarea videoclipurilor în 4k este o cerință destul de costisitoare și ce necesită componente de top. Dacă totuși ai decis că ai nevoie de un astfel de calculator, echipa geekbrain.ro ți-a pregătit în acest articol o configurație PC pentru editarea videoclipurilor în calitate 4k.

Pentru a economisi ceva bani și a avea șansa de a investi toate sursele posibile în achiziționarea unor componente cât se poate de puternice, această configurație va trebui asamblată manual. Pentru cititorii ce nu au nevoie de aceste măsuri de economisire am ales un calculator prebuilt ce va putea să îndeplinească aceleași cerințe ca configurația descrisă mai jos.

Trebuie să vă avertizăm că, la moment, din cauza multor ferme de mining, plăcile video sunt mai greu de găsit și, chiar dacă le veți găsi, prețul acestora va fi puțin mai ridicat ca de obicei.

Configurație Calculator pentru Editare 4k

Calculatorul care echipa noastră a reușit să-l asambleze este un exemplar extrem de longeviv și puternic. Dacă urmați toate sfaturile și recomandările noastre, acest calculator vă va ajuta să montați în 4k de-a lungul a 3-4 ani. În plus, acest articol va conține sfaturi despre cum să modernizați această configurație pentru a mări considerabil puterea și eficacitatea componentelor. Cel mai important și, prin extensie, cel mai scump component al acestui PC este procesorul cu ajutorul căruia vei putea prelucra o cantitate enormă de date, un atribut esențial în cazul editării 4k.

Nu toți oamenii sunt gata însă se cheltuie o cantitate mare de timp și efort pentru a asambla calculatorul de sine stătător. Pentru a putea da un sfat și acestor oameni, am decis să alegem un calculator prebuilt care va putea îndeplini sarcinile editării în 4k. Trebuie să menționăm faptul că acest calculator va avea un raport putere preț dezavantajos din cauza taxei companiei ce va asambla și testa calculatorul. De aceea, pentru același preț ca și a configurației noastre, veți primi un calculator mai slab.

Configuratie PC Gaming 3000 lei
După cum am menționat mai sus, cel mai important și scump component, inima acestei configurații, va fi procesorul. Am ales un procesor de ultimă generație produs de cei de la Intel, modelul Intel Core i9 11900K. Pentru ca acesta să poată lucra la capacitatea sa maximă am echipat această configurație cu 32 de Gb de memorie Ram furnizată de cei de la Corsair. Modelul Vengeance LPX Black are o compatibilitate perfectă atât cu placa de bază MSI B560M PRO-VDH cât și cu procesorul ales.

Vezi prețul

În calitate de unități de stocare am ales să echipăm calculatorul cu un SSD cu capacitatea de 1 Tb și un HDD cu capacitatea de 4 Tb pentru material deja editat sau needitat. Toate aceste componente vor fi alimentate de blocul de alimentare produs de cei de la Gigabyte, modelul P650B. De asemenea, pentru a nu supraîncărca procesorul, am ales o placă video destul de puternică care se va ocupa de partea grafică a procesului. Acest component este furnizat de cei de la ASUS, modelul GeForce GTX 1050 Ti Cerberus.

Lista componentelor

Procesorul

Procesorul lansat pe data de 30 martie 2021 este unul dintre cele mai inovative procesoare a companiei Intel. Echipat cu 8 nuclee și 16 thread-uri, acesta este instrumentul perfect pentru editare și montarea unor cantități enorme de date. Frecvența de bază a acestuia este de 3.50 GHz iar cea maximă este de 5.30 GHz, ceea ce asigură o viteză extraordinară în orice aplicație de montaj.

Vezi prețul

Cantitatea maximă de memorie Ram admisibilă este de 128 de Gb iar viteza acesteia trebuie să fie de 3200 de MHz. Procesorul este capabil să lucreze doar cu memorie de tip DDR4, cea mai rapidă și inovativă memorie disponibilă pe piață.

Memorie RamMemoria Ram furnizată de cei de la Corsair este varianta perfectă pentru procesorul ales. Modelul Vengeance LPX Black lucrează la o frecvență de 3200 de MHz, viteza perfectă pentru procesor. De asemenea, în tandem cu cei 32 de Gb de memorie disponibili, procesorul va fi capabil să își demonstreze întreaga sa capacitate de prelucrare a datelor. Acest component poate fi găsit la un preț ce variază între 900 și 1000 de lei.

Vezi prețul

Placa video

Deși pentru configurația actuală placa video nu este cel mai important component, majoritatea proceselor fiind îndeplinite de procesor și memorie Ram, calitățile acesteia nu trebuie neglijate. Cu ajutorul celor 4Gb de memorie grafică de timp GDDR5 aceasta va putea suporta cerințele editării în 4k. Frecvența memoriei efective a acestei plăci video poate ajunge la 7008 MHz, ceea ce reprezintă o valoare destul de înaltă.

Vezi prețul

În plus, dacă vei încerca editarea modelelor 3D, această placă video va avea un impact cât se poate de pozitiv asupra calității și a fineții imaginilor. Componentul poate fi găsit la un preț ce variază între 1500 și 1600 de lei.

SSD

Pentru acest calculator am ales să combinăm două tipuri de unități de stocare a datelor, SSD și HDD. Fiecare dintre aceste piese își are avantajele și dezavantajele sale, combinându-le însă, putem obține doar avantajele fiecăruia. SSD-ul furnizat de cei de la Kingston este perfect pentru a stoca diferite aplicații și chiar sistemul de operare. Acesta are o viteză de scriere și citire cu mult mai mare ca a HDD-ului și poate permite stocarea a până la 1 Tb de date.

Vezi prețul

HDD

HDD-ul are o viteză de citire și scriere mai mică, ceea ce nu încurcă însă la stocarea proiectelor deja terminate sau a materialului ce trebuie editat. Avantajul cel mai mare a acestui tip de stocare este cantitatea mare de spațiu la un preț destul de rezonabil. Am ales un HDD de 4 Tb pentru a avea spațiu destul, materialul în calitate 4k cântărește cu mult mai mult ca acel în Full HD.
HDD-ul poate fi găsit la un preț ce variază între 1100 și 1200 de lei iar SSD-ul la un preț ce variază între 480 și 500 de lei.

Vezi prețul

Placa de bază

Placa de bază a fost aleasă cu scopul de a nu fi modernizată în viitorul apropiat. După esența acestora, plăcile de bază nu sunt cele mai scumpe componente ale unui calculator, sunt însă unele dintre cele mai importante. Modelul B560M poate fi găsit la un preț ce variază între 480 și 510 de lei. În ciuda prețului accesibil, placa de bază furnizată de cei de la MSI este una dintre cele mai bune alegeri de pe piață.

Vezi prețul

Toate componentele acestei configurații au o compatibilitate perfectă cu această placă de bază, iar avantajul principal al acesteia este că modelul B560M poate suporta până la 128 de Gb de memorie Ram, o variantă perfectă pentru viitoarele modernizări ale calculatorului.

Bloc de alimentare

Acest bloc de alimentare este cea mai rentabilă alegere posibilă. Deși putere de 650 de W poate părea un pic exagerată, prețul acestuia ne permite să îl achiziționăm pentru ca, la viitoarele modernizări, să nu trebuiască să modernizați și blocul de alimentare pentru a putea alimenta toate componentele.

Vezi prețul

Blocul de alimentare Gigabyte P650B poate fi găsit la un preț ce variază între 260 și 280 de lei.

Carcasa

Un component care, deși este extrem de important, deseori nu poate fi ales cu ușurință. Carcasa trebuie să fie destul de mare pentru ca toate componentele să alese să încapă și să mai rămână spațiu între ele pentru o răcire cât mai efectivă și rapidă. De asemenea, spațiu de rezervă trebuie să rămână în caz că veți decide să faceți o modernizare ce va include incorporarea unor componente mai mari ca cele pe care le aveți la moment.

Vezi prețul

În plus, pe lângă momentele tehnice, carcasa trebuie să aibă un design plăcut și ingenios pentru a se încadra cât se poate de bine în interiorul apartamentului sau casei. Toate aceste calități sunt îmbinate în modelul Aerocool Cyclon, o carcasă ce poate fi găsită la un preț ce variază între 200 și 230 de lei.

Ce aplicații vor putea fi rulate pe acest calculator?

După cum știți, majoritatea aplicațiilor de montare a video-urilor sunt destul de greu de rulat și mai greu de lucrat cu ajutorul acestora, mai ales în 4K. Acest calculator va fi însă capabil să lucreze cu majoritatea aplicațiilor de montare, începând cu iMovie și terminând cu Vegas Pro sau Adobe Premiere Pro.

De asemenea, componentele îți vor permite să abordezi aplicații pentru modelare 3D. În cazul acestora, componentele de mai sus nu sunt destul de puternice pentru a elabora proiecte detaliate și la scară largă. Aplicații începând cu Maya și terminând cu Cinema 4D vor fi ușor de pornit și rulat pe acest calculator.

Cum să modernizezi acest PC de editare în 4k?

Acest calculator, deși are o putere destul de bună și poate lucra eficient vreo 3-4 ani, trebuie modernizat pentru a putea concura cu concurenții prebuilt de pe piață. De aceea, am inclus câteva sfaturi despre cum să modernizezi acest calculator pentru a fi actual cel puțin 5 ani.

În primul rând, modernizarea cu cea mai mare necesitate este mărirea memoriei Ram. Atât procesorul cât și placa de bază pot suporta o cantitate maximă de memorie de 128 de Gb, de aceea, prima ce trebuie să faci este să mai adaugi 32 de Gb de memorie Ram și să ai un total de 64 sau să cumperi deodată 128 de Gb pentru modernizările viitoare.

Un alt component destul de slab în cadrul acestei configurații este placa video. Modelul ASUS GeForce GTX 1050 Ti este un component destul de puternic dar care însă nu va fi actual peste 2-3 ani. De aceea, dacă vrei să ai un calculator ce va face față tuturor cerințelor viitorului, va trebui să faci un upgrade serios la placa ta video. Poți alege dintre un model de top din 2022 sau să achiziționezi o placă video care va fi prezentată în anul în care vei face modernizarea. Noi însă îți recomandăm să achiziționezi o placa video de top, cum ar fi un ASUS GeForce RTX 2080 Ti ROG STRIX GAMING 11GB care, peste câțiva ani, va fi destul de accesibil și puternic pentru a fi o modernizare perfectă.

Ultima și cea mai costisitoare modernizare care o vei putea face este schimbarea procesorului. Deși procesorul Intel Core i9 11900K este destul de puternic ca să concureze pe piața actuală, peste câțiva ani acesta nu va mai fi la fel de actual și eficient. Atunci, vei putea alege, la fel ca pentru placa video, să cumperi un procesor de top, actual în 2022 sau să achiziționezi un procesor mai slab dar care va fi actual la momentul modernizării. Îți pot recomanda să alegi a doua variantă pentru că este mereu mai bine să alegi un procesor construit pe o arhitectură nouă și adaptat cerințelor aplicațiilor decât un procesor mai puternic dar construit pe o arhitectură veche și demodată.

Sistem de operare

Cel mai ușor și sigur sistem de operare ce poate fi instalat cu ușurință și capabil de a rula toate aplicațiile necesare montării unui videoclip este desigur Windows 10. Cu toții știm că compania Microsoft a prezentat recent versiunea nouă a sistemului de operare, Windows 11. Vă sfătuim să nu face un upgrade la acest sistem în viitorul apropiat, mai ales pe un calculator nou și netestat.

Cea mai bună variantă este să achiziționați o cheie de activare a Windows 10 și să așteptați ceva timp înainte de a vă aventura să faceți un upgrade la sistemul de operare ales.

Concluzia

Este destul de ușor să construiești un calculator ce va putea să editeze videoclipuri în 4k acum, este mai greu însă să construiești un calculator ce va rămâne actual cel puțin 3 ani. Sarcina principală a echipei noastre a fost să elaboreze un calculator care va fi la fel de eficient și peste un an, doi sau chiar trei, sarcină ce a fost îndeplinită cu brio.

Andrei Cebotari

Sunt un gamer cu o experiență de peste 15 ani. Am construit peste 30 calculatoare de gaming pentru mine ,dar și pentru prietenii mei, am schimbat câteva sute de componente de Pc și sunt, în prezent, proprietarul unui calculator de ultimă generație