Configurație PC Gaming de 5000 de Lei

Postat de

Andrei Cebotari
ianuarie 9, 2022
649 Vizualizări
Procesor Recomandat

Procesor Intel Rocket Lake, Core i5 11400 2.6GHz

 • Frecventa: 2,6 GHz
 • Frecventa turbo: 4,4 GHz
 • Putere totala disipata: 65 W

Placa Video Recomandată

Placa video ASUS Radeon RX 5700 XT 8GB GDDR6 256-bit

 • Cod producator: RX5700XT-8G
 • Dimensiune memorie: 8 GB
 • BUS memorie: 256 bit

Placa de Bază Recomandată

Placa de baza MSI B560M PRO-VDH

 • Soclu procesor: 1200
 • Model chipset: B560
 • Tip memorie: DDR4

La momentul dat, această configurație va juca rolul de cel mai puternic și productiv calculator asamblat de echipa GeekBrain. Acesta vă va permite să rulați toate jocurile moderne la cele mai înalte setări, să folosiți calculatorul pentru procese grele de prelucrare a unor cantități mari de date și să încercați VR gaming-ul.

Pentru a economisi ceva bani și a investi tot bugetul în componente mai puternice și mai noi, veți fi nevoit să asamblați acest calculator de sinestătător. În comparație cu produsele pre build oferite pe piață, acest calculator va fi cu mult mai puternic și rentabil. Dacă însă nu aveți timp sau nu vă pricepeți la asamblarea calculatoarelor, acest articol va conține și o sugestie pentru tine. Banii vor fi economisiți prin scăderea cheltuielilor de asamblare și testare a componentelor.

Trebuie să menționăm faptul că, în această perioadă, unele componente și, în special, plăcile video, vor di greu de găsit din cauza cerințelor enorme de pe piața de mining. De asemenea, dacă veți găsi totuși componentele necesare, prețurile

Configurație Calculator Gaming de 5000 RON

Bugetul de 5000 de lei este destul de bun pentru asamblarea unui calculator destul de puternic și longeviv. Echipa noastră a valorificat fiecare parte a bugetului pentru a obține un calculator cât se poate de puternic și rentabil din toate punctele de vedere. Cel mai important component și, prin extensie, cel mai scump, este placa video. Aceasta vă va permite atât să rulați jocuri moderne cât și să vizionați filme și seriale în cea mai înaltă calitate, iar legătura acesteia cu procesorul la fel de performant va permite rularea diferitor aplicații de montaj sau photoshop.

Nu toți oamenii însă sunt de acord să cheltuie timp și nervi pentru a asambla un calculator de sinestătător. Pentru cei ce au posibilitatea de a achiziționa un calculator pre build și nu a nevoie de acea mică economisire generată de asamblarea manuală a calculatorului, echipa noastră a selectat un Pc destul de puternic, care însă nu va avea aceleași caracteristici ca cel asamblat manual. Este evident, compania ce asamblează calculatoare va taxa cumpărătorul pentru montarea și testarea componentelor, de aici și prețul mai mare pentru componente mai slabe.

După cum am spus, cel mai scump și important component al acestei configurații este placa video. Modelul Radeon RX 5700 XT furnizată de cei de la Asus va asigura rularea tuturor jocurilor moderne la cele mai înalte setări posibile. De asemenea, pentru a fi capabil de prelucrarea unei cantități mari de date, am echipat această configurație cu procesorul Intel Core i5-11400 care, în tandem cu memoria RAM furnizată de G.Skill, va da dovadă de o putere cât se poate de mare pentru acest buget.

Vezi prețul

Pentru stocarea mai comodă și rapidă a datelor, calculatorul este echipat cu un SSD de la Samsung, producătorul celor mai bune unități de stocare de pe piață. Legătura dintre toate componentele descrise mai sus va fi asigurată de placa de bază produsă de MSI. Modelul B560M PRO-VDH este cea mai rentabilă și bună alegere la momentul actual. Deși carcasa poate fi aleasă la discreția fiecăruia dintre voi, avem o recomandare ce se potrivește cât se poate de bine pentru cerințele acestei configurații. Aerocool Cylon este varianta perfectă datorită capacității înalte de stocare și răcire a componentelor dar și a design-ului inedit.

În cazul în care nu ați putut găsi unele componente din lista de mai sus, vă propunem câteva alternative pentru acestea. Din păcate, nu există o alternativă pentru placa video deoarece modelul celor de la Asus este singurul care poate da dovadă de o astfel de putere în cadrul unui buget de 5000 de lei. O alternativă bună pentru placa de bază oferită mai sus este modelul B450M Steel Legend. Aceasta este furnizată de compania ASRock și va lucra perfect în tandem cu procesorul produs de cei de la AMD. Modelul Ryzen 5 2400G are o capacitate asemănătoare cu capacitatea procesorului Intel Core i5-11400, iar în tandem cu memoria Ram HyperX Predator RGB 16GB DDR4 2933MHz nu va exista nici o diferență. SSD-ul de la Samsung poate fi înlocuit cu unul de la Kingston. Modelul A2000 are aceeași capacitate ca și modelul Samsung.

Lista componentelor

Procesorul

Procesorul celor de la Intel a fost pentru prima dată prezentat lumii la data de 30 martie 2021. Acest model este cea mai nouă modificare a gamei Rocket Lake Core i5, de aceea veți beneficia de cea mai înaltă calitate și productivitate disponibilă la moment. Procesorul este echipat cu 6 nuclee și 12 thread-uri, iar frecvența maximă la care poate lucra acesta este de 4.40 GHz. Modelul folosește o memorie Ram de tip DDR3 cu o frecvență de 3200 de Mhz, ceea ce va permite îndeplinirea tuturor proceselor cu o viteză mai înaltă. De asemenea, acest model are o placă video integrată, ceea ce vă va permite să folosiți calculatorul chiar și în absența unei plăci dedicate. Piesa poate fi găsită la un preț ce variază între 900 și 1000 de lei.

Vezi prețul

Placa video

Componentul ce poate fi considerat pe drept inima acestei configurații. Placa video Asus Radeon Rx 5700 XT este varianta perfectă pentru a aborda jocuri ale căror setări grafice trec de nivelul mediu. Memoria de tip GDDR6 în valoare de 8 GB va asigura încărcarea cât mai rapidă și eficientă a texturilor jocului iar frecvența memoriei efective de circa 14000 de MHz îți va permite să savurezi o imagine cât mai netedă și lină. De asemenea, puterea acestei plăci video îți va da posibilitatea să încerci pentru prima dată VR gaming-ul sau 4k gaming-ul în cazul în care ai un monitor destul de performant. Piesa poate fi găsită la un preț ce variază între 2200 și 2300 de lei

Vezi prețul

Placa de bază

Placa de bază a fost aleasă cu scopul de a nu necesita o modernizare în viitorul apropiat. După esența acestora, plăcile de bază nu sunt cele mai scumpe componente în calculatoarele moderne, ceea ce sa întâmplat și în configurația noastră. Modelul B560M poate fi găsit la un preț între 490 și 500 de lei. În ciuda prețului accesibil, placa de bază furnizată de cei de la MSI este varianta perfect compatibilă cu celelalte componente ale calculatorului, ceea ce o face o alegere perfectă și extrem de rentabilă. Avantajul cel mai vădit al acesteia este cantitatea de memorie Ram ce poate fi încorporată, placa fiind echipată cu 4 slot-uri a câte 32 de Gb fiecare.

Vezi prețul

Memorie Ram

Memoria Ram este unul dintre cele mai importante componente a unui calculator de gaming. Este crucial pentru acesta să alegi memoria în dependență de cerințele procesorului tău, în caz contrar, poți pierde o mare parte din productivitatea calculatorului și a procesorului în special. Memoria Ram pe care am ales-o pentru acest Pc de gaming este produsă de cei de la G.Skill. Modelul Sniper X Digital lucrează la o frecvență de 3200 de MHz, frecvență ideală pentru procesorul nostru. Această legătură vă va permite să prelucrați o cantitate mai mare de date într-o perioadă mai mică de timp. Piesa poate fi găsită la un preț ce variază între 360 și 370 de lei.

Vezi prețul

Memorie internă

Calitatea unităților de stocare produse de cei de la Samsung nu poate fi supraapreciată. Modelul 870 QVO cu o capacitate de 1 Tb va fi capabil de lucru o perioadă foarte îndelungată de timp și nu veți întâlni mari probleme la exploatarea acestuia. SSD-ul celor de la Samsung are o viteză maximă de citire de circa 560 MB/s și de scriere de circa 530 MB/s, viteză ce vă va permite să evitați încărcarea de lungă durată a jocurilor și salvărilor. Piesa poate fi găsită la un preț ce variază între 470 și 480 de lei.

Vezi prețul

Bloc de alimentare

Folosim acest bloc de alimentare pentru toate configurațiile noastre cu un scop anume. Aceasta este cea mai rentabilă și puternică piesă de pe piață, fiind capabilă, chiar și în cazul actual, cu componente mai puternice ce au nevoie de mai multă energie, să alimenteze fără probleme întreaga configurație și să aibă un surplus de putere rămasă. Cu o putere de 650 de W, Gigabyte P650B este capabil să alimenteze acest calculator chiar și în cazul unor modernizări ulterioare. Piesa poate fi găsită la un preț ce variază între 260 și 280 de lei.

Vezi prețu

Ce jocuri vei putea rula pe acest calculator?

Asamblând acest calculator, te vei afla într-o situație extrem de confortabilă și avantajoasă. Legătura dintre placa video și procesorul descrise mai sus îți va permite rularea tuturor jocurilor moderne la setări maxime. În unele cazuri vei avea nevoie să scazi nivelul graficii la mediu, despre aceste jocuri îți voi spune în lista de mai jos.

 • Jocuri slabe ca Fortnite, Apex Legends, DOTA 2, CS:GO, Valorant la setări maxime cu un framerate de aproximativ 110 FPS
 • Jocuri mai puternice ca The Witcher 3, Call of Duty
 • Warzone, Assassin’s Creed Odyssey la setări maxime cu un framerate de aproximativ 70 FPS
 • Jocuri de top ca Cyberpunk 2077, Half-Life : Alyx, Destiny 2 : Beyond Light la setări medii și joase cu un framerate de 50-60 de FPS

Cum procedez cu sistemul de operare?

Este o întrebare des întâlnită pe marea majoritate a forumurilor dedicate calculatoarelor și a tehnologiilor informaționale. În zilele noastre, un sistem de operare decent costă destul de mult și achiziționându-l, ești obligat să scazi din calitatea și prețul componentelor alese. De aceea, în acest articol îți vom da câteva alternative pentru a economisi ceva bani și a cheltui bugetul integral pe componente.

O idee bună ar fi alegerea unui sistem de operare bazat pe Linux. Aceste sisteme de operare sunt complet gratuite și îți pot servi drept sistem de operare temporar până mai strângi ceva bani pentru achiziția unui Windows 10. Deși este o variantă bună, aceste sisteme de operare pot fi greu de utilizat pentru oamenii ce nu sunt familiarizați cu interfața și modalitatea de operare. De asemenea, majoritatea jocurilor moderne nu pot fi rulate cu ajutorul unui astfel de sistem, de aceea, nu vă recomandăm să le instalați.

O altă variantă destul de bună ar fi achiziționarea unei chei de activare a Windows 10 pe platforme ca Ebay sau Amazon. Deși pare o idee destul de bună și propuneri de acest gen poți găsi cu duiumul, există câteva probleme în legătură cu acest plan. Cea mai gravă este că nu poț fi 100% sigur că cheia de activare este valabilă și, dacă se va dovedi că nu este, îți vei pierde și banii și buna dispoziție.

Cea mai bună variantă în acest caz este să descarci un Windows 10 neactivat chiar de pe site-ul oficial Microsoft. Versiunea neactivată a acestui sistem de operare îți va permite să rulezi toate jocurile posibile și în plus, vei beneficia de un sistem de operare pe înțelesul tuturor. Unica problemă este limitarea unor funcții destul de importante a acestui, în rest, este o alegere perfectă pentru cei ce nu îți permit achiziționarea acestuia.

Cum poți îmbunătăți această configurație de PC de gaming de 5000 ron?

În cazul acestui calculator, nu este rentabil să modernizezi procesorul sau placa video în timpul apropiat. Legătura acestora este destul de puternică și va fi destul de actuală timp de 3-4 ani, de aceea, poți să te focusezi asupra altor componente ce nu sunt destul de performante.

În primul rând este obligatoriu să mărești capacitatea memoriei Ram de la 16 Gb până la 32. Este o idee bună să alegi același model ca și cel precedent, va fi mai ușor pentru tine. În cazul în care vei face această modernizare, vei simți imediat rezultatul pozitiv al acesteia. Procesorul va putea lucra cu mult mai rapid și ușor, iar o mare parte din procesele ce durau mult timp înainte de modernizare vor fi îndeplinite cu mult mai repede.

Este de asemenea o idee bună să mărești spațiul de stocare prin a adăuga un SSD asemănător cu cel care îl ai, adică de 1 Tb, sau să mărești mai radical prin achiziționarea unui SSD de 2 Tb. Vă recomandăm să optați pentru companiile Samsung sau Kingston, acestea sunt cele mai calitative unități de stocare de pe piață.

Concluzie

Acest calculator vă va permite să rulați majoritatea jocurilor moderne. Cu un buget de 5000 de lei poți construi un calculator destul de puternic pentru a merge în pas cu toate jocurile moderne și, chiar dacă nu vei putea savura setările maxime ale acestora, vei putea să le pornești la setări medii și să joci cu plăcere.

Andrei Cebotari

Sunt un gamer cu o experiență de peste 15 ani. Am construit peste 30 calculatoare de gaming pentru mine ,dar și pentru prietenii mei, am schimbat câteva sute de componente de Pc și sunt, în prezent, proprietarul unui calculator de ultimă generație