Configurație PC Gaming de 4000 Lei

Postat de

Andrei Cebotari
ianuarie 9, 2022
442 Vizualizări
Procesor Recomandat

Procesor Intel Comet Lake, Core i5 10400F 2.9GHz box

  • Frecventa: 2,9 GHz
  • Frecventa turbo: 4,3 GHz
  • Putere totala disipata: 65 W

Placa Video Recomandată

ASUS Radeon RX 5600 XT ROG STRIX GAMING O6G 6GB GDDR6 192-bit

  • Cod producator: RX5700XT-8G
  • Dimensiune memorie: 6 GB
  • BUS memorie: 192 bit

Placa de Bază Recomandată

Placa de baza MSI B560M PRO-VDH

  • Soclu procesor: 1200
  • Model chipset: B560
  • Tip memorie: DDR4

Calculatorul ce va fi descris în acest articol este o versiune destul de puternică și productivă pentru a rula majoritatea jocurilor fără compromisuri. Nu va mai trebui să folosiți setări medii sau chiar joase pentru a obține un framerate destul de înalt. Veți putea savura atât imaginea calitativă cât și viteza uluitoare a animațiilor. 

Pentru a mai economisi ceva bani și ai investi în componente mai puternice, veți fi nevoit să asamblați acest calculator de sinestătător. În comparație cu calculatoarele asamblate din aceeași categorie de preț, configurația marca geekbrain.ro va fi cu mult mai puternică anume din cauza scăderii cheltuielilor pentru asamblare și testare. 

Trebuie să menționăm faptul că, în această perioadă, anumite componente și, în special, plăcile video, vor fi greu de găsit din cauza cererii enorme formate de fermele de mining. De asemenea, prețurile acestora pot fi mai ridicate ca în alți ani.

Configurație Calculator Gaming de 4000 RON

Echipa noastră consideră că, folosind un buget de 4000 de lei, ceea ce este destul de puțin pentru industria calculatoarelor, poți fi în stare să asamblezi un calculator destul de puternic pentru a rula majoritatea jocurilor moderne fără probleme. Componentele și însăși calculatorul au un singur scop, productivitatea maximă în cadrul jocurilor. Cel mai mare avantaj al acestei configurație este placa video care, începând cu acest buget, poate fi destul de puternică pentru a rula jocuri la setări medii și înalte, ceea ce ar fi fost imposibil de făcut fără de ea.

O alternativă pentru cei ce nu dispun de timpul necesar pentru a asambla un calculator de sinestătător sau nu au destulă experiență sau dorință este un calculator deja asamblat. Pentru acești oameni am selectat un calculator ce costă în jur de 4000 de lei. Trebuie să menționăm însă faptul că, plătind pentru un calculator prebuilt, veți pierde din puterea acestuia deoarece, o mare parte a bugetului va fi acaparată de cheltuielile de asamblare și testare a calculatorului.

Vezi prețul

Cel mai scump și cel mai important component al acestei configurații, placa video ASUS Radeon RX 5600 XT, component destul de puternic pentru a rula majoritatea jocurilor moderne la o rezoluție destul de înaltă. Pentru prelucrarea rapidă a unui volum mare de date, am echipat acest calculator cu un procesor marca Intel, modelul Intel Core i3 10100F, care va lucra în tandem cu cei 16 Gb de memorie Ram produsă de cei de la Corsair. Pentru a stoca un volum cât mai mare de date, am ales SSD-ul marca Kingston cu o capacitate de 480 de Gb. În cele din urmă, toate aceste componente vor fi conectate la placa de bază furnizată de cei de la MSI, modelul B560M PRO-VDH.

În cazul în care nu sunteți în stare de a găsi aceste componente, avem o listă de alternative ce vor avea cam aceeași productivitate ca și primele componente. În locul plăcii video marca Asus, vom folosi o placă video produsă de cei de la XFX, modelul RX 5500 XT Thicc II Pro. Placa de bază potrivită pentru această placă video este modelul Gigabyte H410M. Cei 16 Gb de memorie Ram vor fi marca OLOy, iar SSD-ul va fi furnizat de ADATA, versiunea de 480 de Gb

Lista componentelor

Procesorul

 

Modelul Intel Core i3 10100 F a fost lansat la data de 10 decembrie 2020, deci, este un procesor destul de nou și proaspăt. Este echipat cu 4 nuclee și 8 thread-uri, iar frecvența medie la care funcționează este de 3.6 Ghz. Poate fi accelerat însă până la o frecvență de 4.3 Ghz. Este compatibil cu memoria Ram de tip DDR4 ce lucreză la o frecvență de 2666 Mhz. Acest component poate fi găsit la un preț ce variază între 390 și 400 de lei.

Vezi prețul

Placa video

Cel mai scump și important component al acestui calculator. Placa video Asus Radeon Rx 5600 este o variantă extrem de puternică și rentabilă. Lucrează la o frecvență de aproximativ 12000 de Mhz, ceea ce vă va permite să savurați o imagine destul de lină și clară. Are o capacitate de 6Gb de memorie tip GDDR6, o tehnologie destul de modernă pentru a suporta standardele înalte a jocurilor de azi. Acest component poate fi găsit la un preț ce variază între 2000 și 2100 de lei.

Vezi prețul

Placa de bază

Placa de bază a fost aleasă cu scopul de a echipa această configurație cu un component destul de longeviv și puternic ce nu va trebui modernizat în viitorul apropiat. Capacitatea acesteia de stocare a memorie Ram, 4 sloturi a câte 32 de Gb, și compatibilitatea perfectă cu celelalte componente a făcut ca modelul MSI B560M să fie varianta perfectă pentru acest calculator. Acest component poate fi găsit la un preț ce variază între 490 și 500 de lei.

Vezi prețul

Memorie Ram

Varianta celor de la Corsair este perfectă pentru acest calculator. Memoria Ram ce lucrează la o frecvență de 2666 de Mhz și ce are o capacitate de 16 Gb va fi perfect compatibilă cu placa video și procesor. În tandem cu modelul Intel Core i3 10100 F această memorie va lucra la potențialul său maxim. Modelu Corsair Vengeance LPX poate fi găsit la un preț ce variază între 400 și 420 de lei.

Vezi prețul

Memorie internă

Modelul A400 produs de cei de la Kingston este o variantă ideală pentru calculatorul nostru. Acesta posedă o viteză de citire și scriere a datelor destul de impresionabilă. Scrierea datelor se produce la o viteză de 450 de MB/s și citirea la o viteză de 500 de MB/s. Capacitatea de 480 de Gb vă va permite să stocați o cantitate decentă de jocuri video și date personale. Prețul acestui SSD variază între 220 și 240 de Lei.

Vezi prețul

Bloc de alimentare

Același model ce a fost folosit în aproape toate configurațiile ce sunt postate pe acest site. Blocul de alimentare Gigabyte P650B este destul de puternic pentru a alimenta toate componentele de mai sus și, de asemenea, componente mai puternice în cazul în care vă veți decide să modernizați acest calculator. Acest component poate fi găsit la un preț ce variază între 260 și 290 de lei.

Vezi prețul

Ce jocuri poate rula aceasta configurație?

Pentru un calculator de numai 4000 de lei, această configurație va fi în stare să ruleze o mare parte din jocurile ce trebuie să le încerce fiecare gamer. Începând cu jocurile esports și terminând cu jocuri ”Triple A”, acest Pc de gaming va fi în stare să le ruleze pe toate. Pentru a fi mai ușor de înțeles capacitatea acestuia vă vom da o listă de câteva jocuri și framerate-ul

Cum procedez cu sistemul de operare?

Deși bugetul de 4000 de lei permite deja achiziționarea unui sistem de operare ca Windows 10, vă sfătuim să folosiți întreg bugetul pentru a cumpăra componente cât mai scumpe și puternice iar sistemul de operare să-l achiziționați din altă parte. Iată câteva alternative ce îți vor permite să amâni cheltuirea celor 800 de lei. 

În primul rând, poți opta pentru un sistem de operare bazat pe Linux. Datorită faptului că toate acestea sunt complet gratuite, vei putea folosi calculatorul fără a achiziționa cheile de activare a unui Windows. Sunt însă câteva probleme legate de aceste sisteme de operare. Un mare dezavantaj, pe lângă faptul că interfața acestora este deseori greu de înțeles pentru oamenii nefamiliarizați cu acestea, este faptul că majoritatea jocurilor moderne nu vor putea fi accesate cu ajutorul acestui sistem de operare.

O altă variantă destul de fiabilă este achiziționarea unei chei de activare pe site-uri ca Ebay sau Amazon. Există o mulțime de propuneri de unde poți procura o astfel de cheie la un preț de două sau mai bine ori mai mic. Problema este însă că nu poți fi sigur 100% de marfa pe care o achiziționezi, de aceea vă sfătuim să evitați această variantă în cazul în care aveți careva dubii.  

Cea mai bună variantă este însă folosirea unui sistem de operare neactivat. Există o versiune de Windows 10 ce poate fi descărcată de pe site-ul oficial Microsoft și care este complet gratuită. Unica problemă a acestei versiuni este lipsa unor posibilități de personalizare a sistemului care apar numai la procurarea unei chei de activare. Avantajul principal este că acest tip de sistem de operare vă va permite să rulați orice joc fără nici o problemă. 

Cum poți îmbunătăți aceasta configurație de PC gaming de 4000 ron?

În cazul acestei configurații, care deja are o legătură destul de puternică de procesor și placă video, nu este rezonabil să schimbi aceste componente. Este cazul să le modernizezi numai dacă ai achiziționat un monitor cu o rezoluție mai mare și vrei să savurezi un joc în calitate 4K. Există însă alte componente în acest calculator ce trebuie modernizate neapărat. 

În primul rând, trebuie să măriți spațiul de stocare a calculatorului. Cu timpul, cei 480 de Gb cu care este echipat în prezent acest calculator nu vor fi de ajuns pentru jocuri mai mari sau pentru o cantitate mai mare de date, de aceea, puteți opta pentru o variantă de SSD cu o capacitate de 1 Tb. Modelul Samsung 860 Evo este varianta perfectă pentru a moderniza calculatorul. Pe lângă faptul că capacitatea acestuia este mai mare de două ori ca a SSD-ului precedent, viteza la care lucrează acesta este, la fel, mai mare. 

O altă modernizare ce ar îmbunătăți considerabil performanțele acestui calculator ar fi mărirea capacității memoriei Ram. Pentru a nu vă complica mult, puteți achiziționa aceeași versiune de memorie Ram care este deja instalată în calculator. În sumă, ce 32 de Gb de memorie Ram vor ajuta procesorul să prelucreze o cantitate mai mare de date, ceea ce va influența lucrul întregului calculator.

Concluzie

Acest calculator este demn de titlul de Pc pentru gaming deoarece, în ciuda bugetului destul de restrâns, va fi capabil să ruleze majoritatea jocurilor moderne la setări destul de mari. Trebuie însă să înțelegeți faptul că, deși este un calculator puternic, acesta nu va fi în stare să ruleze toate jocurile și mai ales, jocurile ce vor fi prezentate în viitorul apropiat. Pentru a rula acele jocuri veți avea nevoie de modernizări mai ample decât adăugarea memoriei interne și a celei Ram. 

De asemenea, pentru a sesiza în totalitate capacitatea acestui calculator vă sfătuim să achiziționați un monitor destul de calitativ și cu o rezoluție de cel puțin 1080p și 144 Hz, ceea ce vă va permite să simțiți cantitatea de FPS și cât de lin se mișcă animațiile personajelor și a jocului în general.

Andrei Cebotari

Sunt un gamer cu o experiență de peste 15 ani. Am construit peste 30 calculatoare de gaming pentru mine ,dar și pentru prietenii mei, am schimbat câteva sute de componente de Pc și sunt, în prezent, proprietarul unui calculator de ultimă generație