congifuratie pc gaming 3000 lei

Configurație PC Gaming de 3000 Lei

Postat de

Andrei Cebotari
ianuarie 9, 2022
586 Vizualizări
Procesor Recomandat

Procesor Intel Comet Lake, Core i3 10100F

 • Frecventa: 3,6 GHz
 • Frecventa turbo: 4,3 GHz
 • Putere totala disipata: 65 W

Placa de Bază Recomandată

Placa de baza MSI B560M PRO-VDH

 • Format: mATX
 • Model chipset: B560
 • Interfata grafica: PCI Express x16 4.0

Placa Video Recomandată

Placa video MSI GeForce GTX 1050 Ti 4GT LP 4GB GDDR5

 • Seria: GeForce GTX 1000
 • GPU clock: 1290 MHz
 • Editie/Racire: Aero

Recunoaștem că asamblarea unui calculator puternic cu un buget de numai 3000 de lei este o provocare, nu este însă, imposibil. Mai mult, acest calculator va fi destul de performant pentru a concura cu un Xbox One sau un PlayStation 4. În acest articol veți primi toată informația necesară referitor la componentele și pașii de asamblare, de asemenea, vă vom da câteva sfaturi despre cum să mai economisiți ceva bani în timp ce asamblați Pc-ul viselor voastre.

Această configurație va fi capabilă să ruleze toate jocurile de tip esports (spre exemplu Counter Strike: Global Offensive), de asemenea, asemenea titluri ca Shadow of the Tomb Raider, Metro Exodus sau The Division 2 nu vor fi imposibil de rulat la setări medii. În plus, în cazul în care vei fi dispus să modernizezi această configurație, vom lăsa o listă de componente ce vor face acest calculator destul de puternic pentru a rula jocuri moderne.

Trebuie de menționat faptul că, în urma apariției tot mai multor ferme de mining, prețurile la plăcile video au crescut considerabil, ceea ce ar putea fi o problemă pentru cei ce vor să-și asambleze un calculator personal. În plus, multe modele sunt aproape imposibil de găsit.

Configurație Calculator Gaming de 3000 RON

Deși, din unele puncte de vedere, 3000 de lei este puțin pentru a asambla un calculator destul de puternic, echipa noastră consideră că, începând cu această sumă, poți alege componente mai bune și puternice, ceea ce va face productivitatea generală a calculatorului mai mare. Componentele selectate pentru această configurație sunt alese dintr-un singur considerent, compatibilitatea acestora cu noțiunea de gaming. De la procesor până la placă de bază, toate piesele se potrivesc pentru rularea jocurilor.

În cazul în care cineva nu dorește sau nu are timp pentru a asambla un calculator de sine stătător, fenomen des întâlnit reieșind din faptul că un asemenea calculator se asamblează în mai mult de o zi, am selectat un calculator deja asamblat cu un preț asemănător cu prețul componentelor. Trebuie să menționăm însă că acest calculator va avea o productivitate mai slabă ca configurația noastră din simplul fapt că o parte din bani este plătită pentru asamblarea și testarea acestuia.

Configuratie PC Gaming 3000 lei
Calculatorul marca geekbrain.ro este bazat pe procesorul Intel Core i3 10100 F care va lucra perfect în tandem cu cei 8 Gb de memorie Ram furnizată de cei de la Patriot. Un avantaj important al acestei configurații și, în același timp, cel mai scump component instalat în calculator, este placa video MSI GeForce GTX 1050 Ti.

Vezi prețul

Pentru a obține șansa de a stoca jocuri mai moderne, am ales un SSD cu o capacitate mai mare comparativ cu versiunea de 2000 de lei. SSD-ul celor de la Kingston are o capacitate de 480 de Gb. Puterea acestui calculator va fi asigurată de același Gigabyte P650B cu o putere de 650 W. Placa de bază este furnizată de MSI, modelul B560M PRO-VDH, o variantă perfectă pentru gaming.

Deși considerăm că această configurație este perfectă din orice punct de vedere, nu este sigur dacă veți fi în stare să găsiți toate aceste componente, de aceea am elaborat o listă de alternative. Procesorul AMD Ryzen 3 3100 este o variantă destul de rentabilă pentru o astfel de configurație, deși este mai scump ca Intel Core i3 10100 F. În locul modelului de la MSI, care nu este compatibil cu acest procesor, puteți achiziționa placa Asus PRIME A520M-K. Placa video Asus GeForce GTX 1050 Ti va fi perfect compatibilă cu acest setup. În cazul memoriei Ram, puteți opta pentru Patriot Viper Steel, varianta de 8 Gb. Pentru memorie, vă sfătuim să alegeți varianta de 480 de Gb furnizată de Adata.

Lista componentelor

Procesorul

Procesorul Intel Core i3 10100 F a fost lansat la data de 10 decembrie 2020. Este echipat cu 4 nuclee și 8 thread-uri care lucrează la o frecvență de 3.6 Ghz și poate fi accelerat la o frecvență de până la 4.3 Ghz. Acesta este compatibil cu memorie ram de tip DDR4 cu o frecvență de 2666 de Mhz, iar capacitatea maximă de memorie ce poate fi procesată este de 128 de Gb. Acest procesor poate fi găsit la un preț ce variază între 380 și 400 de lei

Vezi prețul

Placa video

Placa video MSI GeForce GTX 1050 Ti este un component destul de puternic și cu o productivitate înaltă. Este dotată cu 4 Gb de memorie grafică ce folosește tehnologia GDDR5 și are o frecvență de maxim ‎7108 MHz. Aceasta a fost lansată la data de 25 octombrie 2016 și de atunci se numără printre liderii acestei categorii de plăci video. Puteți găsi acest component la un preț ce variază între 1400 și 1500 de lei.

Vezi prețul

Placa de bază

Deși un component subestimat, placa de bază este defapt foarte importantă la asamblarea unui calculator cu o performanță decentă. MSI B560M va conecta toate componentele și va asigura folosirea întregului potențial. De asemenea, aceasta este dotată cu sloturi ce ai o capacitate de 128 de Gb pentru memoria Ram, ceea ce vă va permite să modernizați calculatorul fără a schimba acest component. Acest component poate fi găsit la un preț ce variază între 500 și 520 de lei.

Vezi prețul

Memorie Ram

Patriot Signature Premium este memoria Ram perfectă pentru procesorul ales. Varianta de 8 Gb trebuie să fie de ajuns pentru o perioadă, iar frecvența de 2666 de Mh este perfectă atât pentru procesor cât și pentru placa de bază. Acest component poate fi găsit la un preț ce variază între 250 și 270 de lei.

Vezi prețul

Memorie internă

SSD-ul produs de cei de la Kingston are o capacitate de 480 de Gb, proprietate ce vă va permite să stocați o cantitate mai mare de date și jocuri. De asemenea, acesta are o viteză de citire de 500 de MB/s și scriere de 450 de MB/s, ceea ce îl face unul dintre cele mai rapide SSD-uri disponibile pe piață. Puteți găsi această piesă la un preț ce variază între 240 și 260 de lei.

Vezi prețul

Bloc de alimentare

Blocul de alimentare Gigabyte P650B ce are o putere de 650 de W este varianta perfectă pentru acest calculator. Deși am selectat niște componente destul de puternice și moderne, blocul de alimentare are capacitatea de a alimenta piese cu mult mai puternice decât acestea. Un astfel de bloc alimentar poate fi găsit la un preț ce variază între 270 și 290 de lei.

Vezi prețul

Ce jocuri poate rula această configurație?

Deși după puterea componentelor acest calculator paote fi comparat cu console de top ca PS4 și Xbox One, această configurație nu va fi în stare să ruleze aceleași jocuri ca și acestea din simplul fapt că versiunile jocurilor pentru calculator sunt mai greu de rulat și necesită componente mai puternice. Calculatorul însă va fi în stare să ruleze majoritatea jocurilor esports și ”Triple A”. Iată o listă de cele mai populare jocuri ce vor putea fi accesate cu ajutorul acestei configurații.

 • Shadow of the Tomb Raider, Metro Exodus, The Division 2, The Witcher 3 la setări minime sau medii
 • Valorant, Fortnite, CS:GO, Dota 2, League of Legends, Fifa 20 la setări ultra

Nu ai la îndemână un buget de 3000 de lei? Vezi cea mai bună configurație de 2000 Lei sau 1500 lei.

Cum procedez cu sistemul de operare?

Dacă ai un buget restrâns și vrei un calculator puternic, este cazul să cheltui toți banii disponibile pe componente și accesorii. Sistemele de operare sunt foarte scumpe și vor cheltui o parte mare din bugetul tău, de aceea, îți vom da câteva alternative cum să eviți aceste cheltuieli.

În primul rând, poți opta pentru un sistem de operare ce se bazează pe Linux. Toate sistemele de operare de acest gen sunt complet gratuite. În cazul în care știi cum funcționează un astfel de sistem și nu ai probleme cu interfața acestuia, este alegerea perfectă. Singurul dezavantaj al unui asemenea sistem de operare este incapacitatea acestuia de a rula o bună parte din jocurile moderne.

O altă metodă este achiziționarea unei chei de activare a Windows-ului pe site-uri ca Ebay sau Amazon, unde puteți găsi așa ceva la un preț de două sau mai bine ori mai mic. Este însă un plan destul de riscant, de aceea nu vă sfătuim să îl aplicați.

Cel mai sigur ar fi să asamblezi calculatorul și să folosești versiunea gratuită de Windows ce poate fi descărcată de pe site-ul oficial Microsoft. Aceasta va avea multe neajunsuri, nefiind activată, nu vei putea beneficia de personalizare și alte multe setări ale acesteia. Avantajul principal este însă faptul că orice jocuri vor putea fi rulate și vei putea accesa titlurile preferate în timp ce strângi ceva bani pentru cheia de activare

Cum poți îmbunătăți această configurație de PC gaming de 3000 RON?

Această configurație nu va fi destul de puternică pentru a rula jocuri ce vor fi prezentate peste un an sau doi, de aceea trebuie să fii pregătiti să modernizei calculatorul cu piese mai puternice și noi. Iată o listă de cele mai importante schimbări ce trebuie să le faci în cazul în care decizi să schimbi ceva la calculatorul tău.

În primul rând, trebuie să schimbați placa video. Un Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti ar fi varianta perfect compatibilă cu placa de bază montată în această configurație. Placa video produsă de cei de la Gigabyte este de două ori mai puternică ca cea montată inițial, ceea ce o face varianta perfectă pentru o modernizare ce nu necesită mulți bani.

Un alt component ce trebuie schimbat este procesorul. Modelul i3 10100 F este un procesor puternic dar nu destul, de aceea, o variantă mai bună ar fi Intel Core i7-10700F. Acest procesor va fi capabil să prelucreze de două ori mai repede o cantitate mai mare de date decât procesorul precedent, de asemenea, în tandem cu mai multă memorie Ram, va ridica considerabil productivitatea generală a calculatorului.

Ultima modernizare obligatorie a acestui calculator este adăugarea a încă 8 Gb de memorie Ram. Dacă însă dispuneți de destui bani, puteți alege modelul Corsair Vengeance LPX ce conține două plăci a câte 16 Gb, ceea ce va face ca procesorul să lucreze cu 32 de Gb de memorie Ram. Această modernizare va fi una dintre cele mai importante, însă, nu schimbați radical cantitatea memoriei Ram dacă nu achiziționați un procesor mai puternic.

Dacă aveți la îndemână un buget mai mare, vedeți configurația noastră de PC Gaming de 4000 lei.

Concluzie

Scopul principal al acestui articol a fost îndeplinit. Acum, vei fi în stare să asamblezi un calculator decent și longeviv cu un buget de numai 3000 de lei. În cazul în care vrei să schimbi careva piese din această listă, fii prudent, nu toate piesele pot fi utilizate împreună, unele se potrivesc și altele nu. De asemenea, atunci când începi să asamblezi calculatorul, consultă un tutorial de pe YouTube sau cere sfatul unui expert deoarece unele piese sunt destul de ușor de deteriorat.

Trebuie să menționăm faptul că acest calculator nu este destul de puternic pentru a rula anumite jocuri la setări maxime, ceea ce este evident reieșind din prețul și componentele folosite. Scopul principal al acestuia trebuie să fie asigurarea primilor pași în lumea gamingului și formarea unui fundament pe care, mai apoi, vei putea construi un calculator mai puternic și productiv.

Andrei Cebotari

Sunt un gamer cu o experiență de peste 15 ani. Am construit peste 30 calculatoare de gaming pentru mine ,dar și pentru prietenii mei, am schimbat câteva sute de componente de Pc și sunt, în prezent, proprietarul unui calculator de ultimă generație