Configuratie pc gaming 1500 lei

Configurație PC Gaming de 1500 lei

Postat de

Andrei Cebotari
ianuarie 9, 2022
560 Vizualizări
Procesor Recomandat

Procesor AMD Ryzen 3 3200G 3.6GHz box

 • Serie: Ryzen 3 3000 Series
 • Frecventa: 3,6 GHz
 • Frecventa turbo: 4 GHz

Placa de Bază Recomandată

Placa de baza ASUS PRIME A320M-K

 • Format: mATX
 • Producator chipset: AMD
 • Interfata grafica: PCI Express x16 3.0

SSD Recomandat

SSD PNY CS900 240GB SATA-III 2.5 inch

 • Capacitate: 240 GB
 • Citire max.: 560 MB/s
 • Interfata: SATA-III

Cauți un PC de gaming la un preț decent? Ce ai face dacă ți-am spune că este real să asamblezi un calculator destul de puternic la numai 1500 de lei? Este destul de evident că acesta nu va putea rula cele mai noi jocuri la setări maxime sau ultra. Totuși, acesta va fi capabil să facă față jocurilor relativ moderne la setări minime și medii.

Reieșind din faptul că ai un buget de doar 1500 de lei, nu este o performanță chiar atât de rea. În plus, această configurație poate fi modernizată destul de ușor în viitor, fapt ce va determina rularea cu ușurință a jocurilor mai performante.

Astfel, dacă ești interesat despre un astfel de calculator gaming la 1500 de lei, acest articol îți va dezvălui care sunt componentele de care ai nevoie și cum să soluționezi problemele tehnice ce pot apărea pe parcursul asamblării.

Configurație Calculator Gaming de 1500 RON

Nu oricine poate să-și permită un calculator de zeci de mii de lei. Realitatea însă ne arată că nu este necesar să achiziționezi un calculator scump pentru a rula cele mai noi jocuri apărute pe piață. În cazul în care faci parte din această categorie și ești proprietarul unui vechi desktop sau laptop ce nu este destinat gamingului, avem o listă de componente pentru a construi un Pc cu o performanță decentă.

Componentele pe care le-am selectat sunt cele mai bune alegeri în raport cu bugetul pe care ne l-am propus. De la procesor la bloc de alimentare, toate elementele sunt alese cu un singur scop, cea mai mare productivitate la cel mai mic preț. Cu ajutorul acestui calculator veți putea rula marea majoritate a jocurilor dorite.

Această configurație ce va costa în jur de 1500 de lei este construită pe baza procesorului AMD Ryzen 3 3200G care are un procesor grafic integrat, ceea ce vă va permite să economisiți considerabil pe placa video. Prețul acestui component se ridică la aproximativ 550 de lei. În jurul acestuia vei găsi un SSD de 240 de GB de la PNY, Ram 8 GB marca Patriot Viper și toate componentele vor fi instalate pe placa de bază ASUS PRIME A320M-K. Prețul total al acestor componente este de aproximativ 1600 de lei.

Ca alternativă a acestor componente vă putem propune următoarele variante. Procesorul marca AMD Ryzen 3 PRO 2200G, în tandem cu memoria Ram de 8 Gb de la Corsair, modelul Corsair Vengeance LPX. Memoria externă va fi asigurată de SSD-ul de la Samsung, Samsung 970 EVO Plus Series, iar placa de bază va fi GIGABYTE GA-A320M-S2H.

configuratie pc gaming 1500 lei
În cazul în care nu vreți să asamblați de sine stătător acest Pc, vă recomandăm varianta celor de la Serioux care se încadrează în limita propusă de 1500 de lei. Un calculator excelent cu componente relativ puternice și longevive, cu o asamblare destul de bună și calitativă.

Vezi prețul

Lista componentelor

Procesorul

Powerup ROG PC de gaming
AMD Ryzen 3 3200G, procesor lansat la data de 7 iulie 2019. Acesta dispune de un procesor grafic integrat Radeon™ Vega 8 Graphics, ceea ce vă va permite să vă bucuraţi de jocuri calitative fără a procura o placă video costisitoare. Acest tip de procesor poate fi găsit la un preţ între 480 şi 500 de lei, ceea ce îl face o variantă destul de rentabilă reieşind din puterea acestuia. Am ales acest proces datorită puterii grafice ce poate rula majoritatea jocurilor moderne la setări joase sau chiar medii.

Vezi prețul

Placa de bază

Plăcile de bază marca Asus sunt cunoscute şi apreciate de majoritatea atelierelor de asamblare a calculatoarelor de gaming. Acestea sunt extrem de calitative şi au o longevitate demnă de invidiat. Am ales acest model datorită faptului că este ideal compatibil cu procesorul AMD Ryzen 3, ceea ce va permite folosirea potenţialului maxim. Preţul acestui component variază între 240 şi 260 de lei.

Vezi prețul

Memorie Ram

Datorită faptului că acest model de memorie este compatibil cu procesorul și placa de bază, dar și a capacității de 8 GB, am ales să includem produsul marca Patriot. Unul dintre avantajele principale ale modelului Viper Steel este viteza la care operează. Viteza memoriei Ram este foarte importantă și reflectă capacitatea componentului de a primi și furniza informație procesorului. Puteți găsi acest component la un preț ce variază între 200 și 220 de lei.

Vezi prețul

Memorie internă

Memoria internă este un aspect extrem de important pentru un Pc de gaming, de aceea am ales cu cea mai mare grijă acest component. Cu o capacitate de 240 de Gb și o viteză de citire de circa 560 MB/s, SSD-ul de la compania PNY este o alegere perfectă pentru un Pc de gaming ieftin. Raportul calitate – preț este extrem de rentabil, iar mărimea acestuia vă va permite să păstrați câteva jocuri simultan. Acest component se poate găsi la un preț ce variază între 150 și 170 de lei.

Vezi prețul

Bloc de alimentare

Acest bloc de alimentare vă va permite, în cazul în care veți avea nevoie, să modernizati calculatorul prin intermediul unei plăci video sau a unor componente mai puternice. Cei 650 de W de care dispune GIGABYTE P650B vă vor permite să folosiți calculatorul în versiunea actuală fără nici o problemă, iar ventilatorul cu care este echipat acest bloc nu va permite supraîncălzirea acestuia. La moment, puteți găsi acest element la un preț ce variază între 250 și 280 de lei.

Vezi prețul

Carcasa

Un element extrem de important dar deseori uitat de doritorii de a asambla un calculator custom. Modelul Zalman T6 Black este perfect pentru acest Pc datorită faptului că, pe lângă ventilatoarele incluse și design frumos, deține suficient loc pentru o eventuală modernizare a calculatorului, ceea ce este un avantaj pentru cei ce vor să economisească ceva bani dar totuși plănuiesc să facă un upgrade Pc-ului. Acest component are un preț ce variază între 150 și 170 de lei.

Vezi prețul

Ce jocuri poate rula această configurare?

Placa grafică integrată a procesorului folosit în această configurație pc gaming 1500 ron este destul de puternică pentru a rula majoritatea jocurilor noi la un nivel scăzut al setărilor. Pentru a înțelege mai bine însă capacitățile acestuia, iată o listă de câteva jocuri ce pot fi rulate cu ajutorul acestei configurații.

 • Dota 2, CS:GO, Overwatch, Fortnite, League of Legends, Apex Legends la setări maxime sau medii cu aproximativ 50-60 de FPS stabili

Dacă însă vrei să te delectezi cu proiecte ”Triple A” va trebui să jertfești o mare parte din setările grafice. Iată o listă de jocuri ”Triple A” ce vor putea fi rulate cu ajutorul acestei configurații.

 • Middle Earth: Shadow of War, Rise of the Tomb Raider sau Assassins Creed: Unity la setări minime cu 25-35 de FPS stabili

Dacă această configurație nu poate rula jocurile tale preferate, vezi și configurațiile recomandate de noi pentru un buget de 2000 Lei sau 3000 lei.

Cum procedez cu sistemul de operare?

Costul întregului calculator cu toate componentele variază între 1500 și 1600 de lei, în dependență de prețurile la care ai cumpărat componentele, dacă ai beneficiat de reduceri sau creșteri de preț. Această sumă nu include însă costul unui sistem de operare de care, evident, vei avea nevoie pentru a rula majoritatea jocurilor.

O nouă copie a sistemului de operare Windows 10 Home va costa în jur de 500 de lei, iar versiunea Pro în jur la 900 de lei, ceea ce va ridica costul configurației la peste 2000 de lei. Există însă metode prin care poți evita să plătești acești bani.

În primul rând, poți încerca un sistem de operare bazat pe Linux, ceea ce te-ar scuti de costul în plus. Multe jocuri moderne însă nu pot fi rulate pe un sistem de operare bazat pe Linux, de aceea trebuie să alegi o altă alternativă.

Poți încerca să cauți o cheie de activare pe site-uri ca Ebay sau Amazon, unde acestea se vând la un preț relativ mai mic, dar mereu există riscul de a nu primi ceea ce trebuie sau de a nu primi niciun produs.

Cea mai bună variantă este să descarci o variantă de Windows 10 fără a cumpăra o cheie de activare a acestuia. Astfel, vei putea rula toate jocurile tale pe un sistem de operare destul de bun. Partea rea a acestui plan este faptul că, folosind un sistem de operare neactivat, vei fi lipsit de anumite funcții ale acestuia.

În concluzie, cel mai bine este să folosești Windows-ul până ce nu mai aduni ceva bani pentru a procura cheia de activare a acestuia, iar dacă nu ai nevoie de sistemele de personalizare, poți rămâne la versiunea neactivată.

Cum poți îmbunătăți aceasta configurație de PC gaming de 1500 ron?

Cea mai bună parte a acestei configurații este faptul că vei putea să îl modernizezi foarte ușor și, după ce vei cumpăra componentele ce ți le voi propune, vei fi proprietarul unuii calculator destul de puternic pentru a rula aproape toate jocurile la setări medii sau chiar înalte. Iată câteva idei despre cum să modernizezi această configurație.

În primul rând, pentru a rula cu mai multă ușurință și o calitate mai mare jocurile, ai nevoie de o placă video. Modelul Gigabyte AMD Radeon RX 5600 XT se va potrivi ideal la în această configurare. O veste bună pentru tine ar fi faptul că, în cazul în care te decizi să procuri această placă video, nu vei fi nevoit să schimbi blocul de alimentare deoarece vei avea destulă putere pentru a adăuga acest component.

Un alt element ce va trebui schimbat cu timpul este procesorul. În cazul în care ai cumpărat deja o placă video, nu va mai trebui să procuri un procesor ce va avea o placă video integrată. Poți opta pentru AMD Ryzen 5 3600 care va putea fi încorporat în placa de bază doar după ce vei face un upgrade la Bios-ul acesteia. Poți de asemenea să optezi pentru un AMD Ryzen 7 2700, un model mai vechi, dacă ai nevoie de mai mulți nuclei.

În al treilea rând, poți adăuga încă 8 Gb de memorie Ram, ceea ce, în tandem cu noul tău procesor, va face ca calculatorul să prelucreze un număr mai mare de date într-o perioadă mai scurtă de timp. Aș opta pentru memoria de la Corsair, modelul Vengeance LPX 2400MHz.

Un ultim upgrade extrem de necesar ar fi mărirea capacității memoriei interne a calculatorului. 240 de Gb este o cifră destul de mică în cazul în care plănuiești să joci jocuri moderne la setări înalte, de aceea, te sfătui să modernizezi calculatorul tău cu un SSD nou. În cazul în care ai nevoie de spațiu pentru alte aplicații și file-uri în afară de jocuri și sistem de operare, poți opta pentru un HDD.

După ce vei îndeplini aceste modernizări, calculatorul tău va fi cu mult mai puternic și bine pregătit pentru a îndeplini orice sarcină pe care i-o vei pune în față.

Concluzie

Este destul de real să asamblezi un calculator cu bugetul de doar 1500 de lei. Deși nu va putea să ruleze jocuri de ultimă generație la setări ultra, această configurație va fi în stare să ruleze jocurile tale preferate și îți va permite să savurezi procesul de gaming la un framerate destul de rezonabil.

De asemenea, un mare avantaj al acestui calculator este că poate fi modernizat cu timpul, ceea ce îți va permite să avansezi în complexitatea jocurilor rulate și, cu timpul, vei putea rula jocuri cu setări medii, maxime sau poate chiar, ultra.

Andrei Cebotari

Sunt un gamer cu o experiență de peste 15 ani. Am construit peste 30 calculatoare de gaming pentru mine ,dar și pentru prietenii mei, am schimbat câteva sute de componente de Pc și sunt, în prezent, proprietarul unui calculator de ultimă generație