Cele mai bune laptopuri pentru studenți

Postat de

Andrei Cebotari
ianuarie 4, 2022
57 Vizualizări
Recomandat de PCFactory

Lenovo ThinkBook 15 G2

 • Procesor: Intel® i3 1115G4
 • Ram: DDR4 8 GB
 • Memorie: SSD 256 GB

Cel mai bun preț

MSI Modern 14

 • Procesor: Intel i3 10110U
 • Capacitate memorie: 8 GB
 • Tip stocare: SSD

Cel mai puternic

ASUS Vivobook 15

 • Procesor: Intel i5 1135G7
 • Capacitate memorie: 8 GB
 • Capacitate SSD: 512 GB

Cu un budget destul de mic și cerințe mari, studenților le este cel mai greu să aleagă un laptop care ar îndeplini perfect toate sarcinile ce i se pun în față. Nu vrei un calculator foarte ieftin pentru a-ți pierde timpul încercând să repari efectiv fiecare component care, mai devreme sau mai târziu se va strica. De asemenea, un calculator prea scump nu este o variantă pentru tine deoarece, în marea majoritate a cazurilor, studenții au un buget restrâns și nu își pot permite un laptop extrem de performant sau unul de ultimă generație.

Dacă faci parte din categoria acestor persoane, nu îți face griji, orice problemă își are soluția sa. În acest articol echipa geekbrain.ro a elaborat un top 10 de laptopuri pentru studenți ce îți vor îndeplini toate cerințele zilnice și nu vor lăsa o urmă iremediabilă pe bugetul tău și așa destul de instabil. De asemenea, dacă nu vrei să achiziționezi nici unul dintre calculatoarele alese pentru topul nostru, poți citi ghidul de cumpărare pentru a fi capabil de a alege un calculator perfect de sine stătător.

În acest articol am inclus atât calculatoare pentru achiziționarea cărora ai nevoie de un buget relativ mic, cât și unele dintre modelele performante dar mai vechi sau chiar unele laptopuri complet noi pentru cei care nu sunt limitați de buget sau au nevoie de un calculator super-puternic pentru a fi capabil să lucreze la viteze normale la facultate.

Top 10 Cele Mai Bune Laptopuri Pentru Studenți

Lenovo ThinkBook 15 G2

Lenovo ThinkBook 15 G2

Simplu și elegant, acesta calculatorul furnizat de cei de la Lenovo este unul dintre cele mai ieftine și calitative laptopuri pe piață. Datorită combinației perfecte de componente puternice și compacte, acesta are o greutate de numai 1.7 kg, ceea ce îl face un calculator ideal pentru rutele zilnice dintre facultate ș casă. Tastatura extrem de comodă și cu un layout internațional îți va permite să scrii atât în română cât și în engleză, ceea ce îți va ușura remarcabil procesul de învățare sau lucru.

Vezi prețul

Procesorul Intel Core i3-1115G4 în tandem cu cei 8 Gb de memorie Ram de tip DDR4 asigură putere și viteză constantă pe tot parcursul zilei de lucru, fiind o combinație perfectă pentru îndeplinirea cerințelor de bază a oricărui calculator cu un plus de confort și viteză. SSD-ul cu o capacitate de stocare de 256 de Gb îți va permite să păstrezi o cantitate mare de proiecte și documente fără a le trece pe un sistem de stocare exterior.

Pentru a-ți permite să lucrezi cu efecte vizuale în proiectele tale, calculatorul este echipat cu o placă video integrată Intel UHD. Nu este cea mai puternică și nu va putea rula jocuri video sau programe de editare video însă are destulă putere pentru a procesa mici efecte vizuale și un editing de bază.

Specificații

 • Procesor: Intel® i3 1115G4
 • Ram: DDR4 8 GB
 • Memorie: SSD 256 GB

Avantaje

 • Preț avantajos
 • Componente destul de bune la un preț mic

Dezavantaje

 • Nu este destul de puternic pentru unele sarcini mai complexe

Vezi prețul

MSI Modern 14

MSI Modern 14
MSI, compania care a devenit cunoscută datorită produselor sale destinate lumii gaming-ului, a elaborat un calculator perfect pentru cerințele unui student. MSI Modern 14 este un laptop construit cu ajutorul celor mai inovative tehnologii dezvoltate de inginerii celor de la MSI. Ecranul de tip LED cu o rezoluție de 1920 x 1080 și o dimensiune de 14 inch îți va permite să lucrezi ore întregi fără a simți oboseala atât de cunoscută a ochilor și întregului corp. De asemenea, acesta va preveni scăderea vederii și apariția altor probleme cu ochii.

Vezi prețul

Pe lângă display, calculatorul este echipat cu un procesor de noua generație marca Intel. Modelul Intel Core i3-10110U în tandem cu cei 8 Gb de memorie Ram care, peste o perioadă de timp, pot fi înlocuiți cu 16 sau 32 de Gb, îți vor permite să îndeplinești majoritatea sarcinilor de bază a unui student. SSD-ul cu o capacitate de 512 de Gb are o viteză de citire și scriere a datelor extrem de mare, ceea ce va mări viteza totală a calculatorului.

Difuzoarele stereo și camera cu o calitate HD, dar și microfonul de ultimă generație îți vor garanta sesiuni de lecții online fără probleme în a te face auzit sau a auzi ce spun alții.

Specificații

 • Procesor: Intel i3 10110U
 • Capacitate memorie: 8 GB
 • Tip stocare: SSD

Avantaje

 • Componente echilibrate și destul de rapide
 • Poate fi modernizat

Vezi prețul

ASUS Vivobook 15

ASUS Vivobook 15

Asus Vivobook 15 este combinația perfectă de putere și stil compact și ușor. Dacă ai nevoie de un calculator care va fi extrem de ușor de mânuit în diferite cafenele și auditorii ale facultății pe care o frecventezi, acest calculator, cu o greutate de numai 1.5 kg va fi alegerea perfectă pentru tine. Fiind construit din aluminiu și plastic, acesta se încălzește destul de greu și nu poate fi acuzat de gălăgie peste măsură. Un alt avantaj al acestuia este senzorul pentru amprente care îți va păstra documentele în siguranță chiar și în sălile de clasă pline de oameni necunoscuți.

Vezi prețul

Ecranul Full HD oferă o gamă largă de culori extrem de balansate și realiste pentru imagini cu adevărat clare și greu de cufundat cu viața reală. Procesorul de nouă generație furnizat de cei de la Intel, în tandem cu cei 8 Gb de memorie Ram preinstalată îți vor acorda posibilitatea de a lucra la o viteză destul de mare dar, cel mai important, stabilă și fără mari pierderi de putere datorită încălzirii sau a cantității de lucru îndeplinit. Acest calculator este echipat cu un SSD de 512 de Gb, capacitate ce îți va permite păstrarea unei cantități mari de informație fără de surse adăugătoare de spațiu de stocare.

Placa video integrată Intel® Iris™ Xe Graphics poate îndeplini mici efecte video, capacitatea de procesare a acesteia fiind redusă dar îndeajuns de mare pentru a asigura calculatorul cu o imagine cât se poate de rapidă și stabilă.

Specificații

 • Procesor: Intel i5 1135G7
 • Capacitate memorie: 8 GB
 • Capacitate SSD:  512 GB

Avantaje

 • Viteză mare și putere stabilă pe tot parcursul sesiunii de lucru
 • Ecran FullHD cu o gamă largă de culori balansate perfect

Dezavantaje

 • Nu este potrivit pentru conferințe video

Vezi prețul

Lenovo Yoga Slim 7

Lenovo Yoga Slim 7

Calculatorul care are capacitatea de a îndeplini sarcini mai complexe și, este desigur, mai scump ca celelalte produse descrise mai sus. Lenovo Yoga Slim 7, pe lângă calitățile sale de compactibilitate și ușurință, se poate lăuda cu componente destul de puternice și atrăgătoare pentru studenții care au nevoie de un plus de putere de procesare a datelor și mai mult spațiu de stocare a datelor. Pe lângă asta, calculatorul este echipat cu un design lipsit de rame care lipsește ecranul de 14 inch de orice pierdere în claritatea și detalierea tuturor imaginilor afișate.

Vezi prețul

Procesorul Intel Core i5-1135G7 cu o frecvență maximală de 4.2 GHz, în tandem cu cei 16 Gb de memorie tip DDR4 îți va permite să dezvolți o putere totală destul de mare a calculatorului, ceea ce te va ajuta să procesezi o cantitate mai mare de date într-o perioadă mai scurtă de timp și fără mari pierderi de putere. SSD-ul de 1 Tb îți va permite să stochezi o cantitate enormă de date fără probleme, probabil acesta îți va ajunge pe întreaga perioadă de studiu la facultate.

Dacă ai nevoie de putere de procesare a datelor grafice, acest calculator este echipat cu o placă video integrată marca Intel. Modelul Intel Iris Xe este destul de puternic și are o capacitate de decodificare destul de mare pentru o mărime și un preț atât de mic.

Specificații

 • Procesor: Intel Core i5-1135G7
 • Ram: 16 GB
 • Memorie: 1 TB

Avantaje

 • Extrem de ușor și portabil
 • Spațiu de stocare mare

Vezi prețul

Acer Swift 5

Acer Swift 5
Cu un design îndrăzneț și o gamă largă de culori din care poți alege, laptopul Acer Swift 5 este perfect pentru cei ce vor să iasă în evidență și nu se tem de atenția în plus. Pe lângă un design interesant, materialele din care este îndeplinit însăși șasiul, tastatura și chiar ecranul acestuia sunt complet antibacteriene datorită ionilor de argint amestecați în aliajul din care este construit acest calculator. Ecranul tactil este de asemenea antibacterian datorită sticlei Antimicrobiana Coring Gorilla Glass care, pe lângă calitățile sale inedite, este extrem de durabilă și nu se va strica ușor.

Vezi prețul

Procesorul extrem de puternic furnizat de cei de la Intel, împreună cu cei 16 Gb de memorie Ram, vor furniza un coeficient de putere și viteză destul de mare. Pe lângă asta, acesta este primul calculator din topul nostru care este echipat cu o placă video dedicată, ceea ce înseamnă că, dacă achiziționezi acest calculator, cei 2 Gb de memorie grafică te vor ajuta să lucrezi cu efecte grafice mai complexe și vor participa activ la procesarea diferitor tipuri de date în cadrul altor proiecte asupra cărora vei lucra.

Împreună, toate componentele descrise mai sus fac ca acest calculator să fie destul de multifuncțional pentru a îndeplini aproape toate cerințele unui student, de la lucrul cu proiecte grafice, animații și videoclipuri, până la prelucrarea unor mase enorme de date sub forma cărților și documentelor frecvent folosite.

Specificații

 • Procesor: Intel® i7 1165G7
 • Ram: 16 GB 2666 MHz
 • Memorie: SSD 512 GB

Avantaje

 • Placă video dedicată
 • Procesor puternic și rapid

Vezi prețul

MacBook Pro 13-inch

MacBook Pro 13-inch
Deși poți reproșa puterea mai mică a acestui calculator pe lângă cele descrise mai sus, majoritatea oamenilor care achiziționează acest calculator nu îl achiziționează pentru putere sau capacitatea de a lucra cu o cantitate enormă de date. Acest calculator, datorită materialelor din clasa premium, dar și a sistemului de operare extrem de ușor de înțeles și folosit, este cumpărat de studenții care trebuie să scrie o cantitate mare de texte și notițe, de cei care au nevoie de o tastatură perfectă și un trackpad care va fi multifuncțional și foarte comod. Acesta este scopul unui MacBook Pro.

Vezi prețul

Pe lângă calitățile exterioare a acestuia, un MacBook Pro nu este atât de slab pe cât poți crede că este. Modelul de 13 Inch este echipat cu un procesor Apple M1 care deține 8 nuclee de CPU și 8 nuclee de GPU, puterea grafică nu este neglijată, fiind o parte importantă din filosofia MacBook. Un alt mare plus al acestui calculator este microfonul și camera video cu care este echipat. Fiind posesorului unui astfel de laptop nu trebuie să te îngrijorezi pentru calitatea imaginii video și audio într-o conferință sau lecție online.

Un ultim dar foarte important avantaj al acestui calculator este Touch Bar-ul. Deși mulți oameni nu îl folosesc, acesta este un instrument extrem de folositor pentru cei ce vor să folosească întreg potențialul unui calculator performant.

Specificații

 • Procesor: Intel® i5 1145G7
 • Ram: DDR4 16 GB
 • Memorie: SSD 512 GB

Avantaje

 • Extrem de comod și calitativ

Dezavantaje

 • Destul de scump

Vezi prețul

Microsoft Surface 4

Microsoft Surface 4
Perfect pentru multitasking, acest calculator îmbină în sine toate calitățile unui laptop ultra portabil, fiind însă unul dintre cei mai puternici reprezentanți ai acestei categorii de laptopuri. Microsoft Surface 4 cântărește numai 1.2 kg, fiind însă unul dintre cele mai puternice laptopuri din această categorie de calculatoare. Combinația dintre cei 16 Gb de memorie Ram și procesorul de ultimă generație Intel Core i5-1145G7 poate furniza o putere destul de mare pentru a îndeplini câteva procese complexe în același timp. Motivul pentru care acesta costă atât de mult este desigur această combinație dintre factorii aparent necombinabili.

Vezi prețul

Tastatura acestuia este de asemenea un motiv pentru care mulți oameni optează pentru acest model. Datorită iluminării fiecărei taste în parte dar și a construcției speciale a tastelor, fiecare om este capabil să tasteze extrem de repede și corect, fără mari greșeli gramatice. Pe lângă tastatură, celălalt organ de control al calculatorului, trackpadul, este de asemenea foarte comod și practic. Îndeplinit fiind din sticlă și cu o dimensiune destul de mare, acesta permite posesorului să îndeplinească toate sarcinile de zi cu zi fără a apela la ajutorul unui mouse.

Acest calculator este proiectat pentru lucrul la distanță, de aceea nivelul de securitate a datelor personale este la cel mai înalt nivel.

Specificații

 • Procesor: Intel® i5 1145G7
 • Ram: DDR4 16 GB
 • Memorie: SSD 512 GB

Avantaje

 • Sistem de operare inclus
 • Nivel de Securitate înalt

Vezi prețul

MacBook Pro 13″ 2020 Touch Bar

MacBook Pro 13" 2020 Touch Bar

Cel mai scump și puternic calculator din acest top. MacBook Pro 13 Inch Touch Bar îmbine în sine calitatea superioară a materialelor și asamblării despre care am vorbit mai sus cu componente destul de puternice pentru a prelucra o cantitate mare de date într-o perioadă mică de timp. Procesorul Intel Core i5, în tandem cu cei 16 Gb de memorie Ram și SSD-ul de 1 Tb îți vor asigura o performanță demnă de invidiat chiar și pentru cei cu calculatoare de masă.

Vezi prețul

Pe lângă componentele de bază, acesta este echipat cu o placă video integrată ce poate lucra cu o cantitate decentă de date grafice fără a pierde din putere și viteză. Securitatea asigurată de Touch Id-ul montat în trackpad este la cel mai înalt nivel. Pe lângă securitatea exterioară, Apple sa asigurat că atunci când achiziționezi un MacBook, datele tale vor fi stocate în siguranță pe calculatorul tău.

Autonomia bateriei a fost mărită față de modelul precedent, aceasta atingând acum circa 10 ore de lucru cu aplicațiile de bază a calculatorului și circa 5 ore de lucru la capacitățile maxime ale acestuia. Acest calculator este de asemenea echipat cu cea mai comodă și performantă tastatură de pe piață, ceea ce va face procesul de tapare a textelor lungi o plăcere pentru tine.

Specificații

 • Procesor: Intel® i5
 • Ram: 16 GB
 • Memorie: SSD 1 TB

Avantaje

 • Design inedit și materiale de calitate superioară
 • Răcire extrem de efectivă
 • Putere mare pentru prelucrarea datelor

Vezi prețul

Ghidul cumpărătorului

Este destul de greu să alegi un laptop atunci când ai un buget destul de redus cum îl au de obicei studenții, greu dar nu imposibil, de aceea îți vom da câteva sfaturi pentru ca să fii gata să alegi un calculator perfect pentru tine când vei avea banii necesari.

Procesorul

Procesorul este probabil cel mai important component al unui astfel de laptop. De obicei studenții au nevoie de un calculator pentru a studia și lucra, sarcini care sunt în mare parte îndeplinite de procesor. Un procesor bun este acela care are destulă putere pentru a îndeplini toate sarcinile tale fără mari pierderi de putere sau viteză. Înainte de a achiziționa un calculator, trebuie să definești cât se poate de exact care vor fi procesele pe care le va îndeplini acest calculator și, în dependență de acestea, vei alege procesorul.

Trebuie să știi că o mare parte din puterea procesorului este limitată de memoria Ram, de aceea, atunci când alegi laptopul, fii sigur că procesorul are o cantitate optimă de memorie Ram pentru ca acesta să lucreze la viteza pentru care a fost proiectat. Dacă ai nevoie de un calculator doar pentru a scrie diferite esee și alte texte pentru facultate, un procesor Intel Core i3 de ultima generație sau un Intel Core i5 vor fi de ajuns. În cazul în care ai nevoie de mai multe funcții, procesoarele de ultimă generație Intel Core i5 sunt destul de puternice pentru a te ajuta. De asemenea, poți atrage atenția la un Intel Core i7.

Memorie Internă

De obicei, majoritatea oamenilor achiziționează un calculator pentru toți anii de facultate, de aceea trebuie să iei în considerare spațiul de stocare de care dispune calculatorul. În cazul în care vei avea nevoie de mult spațiu pentru diferite documente și proiecte, ar fi rațional să achiziționezi un calculator cu un SSD de circa 512 Gb și, dacă nu îți va ajunge spațiu pentru notițe sau documente de care vei avea nevoie, poți procura un HDD pe care vei stoca toată informația care nu necesită viteză mare.

Dacă însă ești un student la inginerie sau informatică, HDD-ul nu este o variantă pentru tine deoarece viteza acestuia este cu mult mai mică ca cea a unui SSD. De aceea, atunci când procuri un calculator trebuie să iei în considerare procurarea unui laptop echipat cu un SSD de 1 Tb pentru a fi capabil să îți deschizi toate proiectele tale în cel mai scurt timp posibil. Dacă însă nu ai un buget destul de mare pentru a achiziționa un astfel de calculator, încearcă să selectezi pe SSD doar informația strict necesară și restul stocheaz-o pe un HDD.  

Memorie Ram

Memoria Ram este componentul de care depinde direct performanța procesorului tău. Acest component este atașat de placa de bază care, în unele cazuri, poate menține un component c mai multă memorie Ram. În asemenea cazuri, nu trebuie să-ți faci griji deoarece, în caz că nu îți va ajunge putere vei putea schimba acest component și obține un plus de viteză. Sunt însă laptopuri care nu pot fi modernizate cu mai multă memorie Ram, de aceea trebuie să fii foarte atent atunci când achiziționezi unu.

Trebuie în primul rând să fii sigur că, în cazul în care nu vei putea să adaugi mai multă putere la acest calculator, viteza de operare a acestuia îți va satisface toate cerințele pe toată perioada studiilor tale. De asemenea, trebuie să iei în calcul că procesorul are o anumită cantitate maximă de memorie Ram cu care poate lucra și de obicei producătorii nu o îndeplinesc, de aceea o poți îndeplini tu în cazul în care vei avea nevoie. De obicei este de ajuns 8 sau 16 Gb de memorie Ram pentru cerințele de bază a unui calculator. În cazul în care ai nevoie de aplicații mai greu de rulat, va trebui să cauți un calculator cu minim 32 de Gb. Aceste aplicații pot fi atât pentru editare video cât și pentru programare.

Tastatura și trackpad

Din experiența mea personală, un student are de tapat extrem de mult în timpul studiilor, de aceea trebuie să cauți o tastatură cât se poate de comodă și practică pentru a primi plăcere de la fiecare tastă apăsată în timpul scrierii unui eseu sau elaborării unui proiect. Un lucru care te va ajuta enorm la o tastatură bună este iluminarea fiecărei taste în parte, ceea ce va face lucrul nocturn o adevărată plăcere dacă nu ești încă deprins să tastezi fără a privi tastatura.

Un alt lucru important la un calculator bun este trackpad-ul acestuia. Este evident că majoritatea oamenilor vor folosi un mouse pentru a controla laptopul dar, există cazuri în care nu poți să folosești un mouse, de aceea trebuie să alegi un calculator cu un trackpad multifuncțional și comod. Cele mai comode trackpaduri sunt cele făcute din sticlă sau metal, care nu se încălzesc și nu se uzează cu timpul. Este de asemenea o idee bună să achiziționezi un calculator cu un trackpad multifuncțional, această tehnologie îți va schimba viața radical, economisind o sumedenie de timp și nervi.

Placă grafică

Dacă ești un student la arhitectură, inginerie sau alte facultăți care au nevoie de modelare 3D, acest component este vital pentru tine și calculatorul tău. Nu există vreo placă video integrată care ar putea face față tuturor cerințelor grafice introduse în aceste facultăți, de aceea trebuie să optezi pentru o placă video dedicată. Aceste laptopuri vor fi mai scumpe decât cele cu plăci video integrate deoarece plăcile video sunt unele dintre cele mai scumpe componente de pe piață.

Pentru asemenea sarcini vei avea nevoie de o placă video de maxim 4 Gb deoarece, această cantitate de memorie grafică într-o placă video modernă va fi de ajuns pentru a lucra cu o cantitate decentă de date grafice. Dacă însă ai nevoie de ceva mai puternic, modelare 3D sau editare în 4K, vei avea nevoie de minim 8 Gb de memorie grafică.

Concluzie

Nu este greu să alegi un calculator perfect pentru un student, este nevoie doar de un pic de răbdare și cunoștințe în domeniul hardware-ului. Este de asemenea esențial să definești destul de bine cerințele care vor fi puse în fața laptop-ului după ce îl vei achiziționa deoarece, pentru fiecare cerință există un tip anumit de componente și dacă vei achiziționa un laptop greșit vei suferi enorm din cauza lipsei de putere necesare.

Andrei Cebotari

Sunt un gamer cu o experiență de peste 15 ani. Am construit peste 30 calculatoare de gaming pentru mine ,dar și pentru prietenii mei, am schimbat câteva sute de componente de Pc și sunt, în prezent, proprietarul unui calculator de ultimă generație