Cel mai bun laptop până în 3000 de lei

Postat de

Andrei Cebotari
ianuarie 6, 2022
260 Vizualizări
Recomandat de PCFactory

Lenovo IdeaPad 3

 • Procesor: Intel® i5 1035G1
 • Ram: DDR4 8 GB
 • Memorie: SSD 512 GB

Cel mai bun preț

HP 250 G7

 • Procesor: Intel® i3 1005G1
 • Ram: DDR4 8GB
 • Memorie: SSD 256 GB

Cel mai puternic

Huawei MateBook D14

 • Procesor: Intel®i3 10110U
 • Ram: DDR4 8 GB
 • Memorie: SSD 256 GB

Necesitatea unui laptop de lucru a devenit extrem de mare în ultima perioadă. De la videoconferințe până la digitalizarea documentelor, toate profesiile au nevoie mai mult sau mai puțin de un laptop destul de puternic pentru a îndeplini minimul de sarcini necesar. Nu toată lumea însă este gata să dea o sumă enormă de bani pentru un calculator de ultimă generație. Dacă faci parte din această categorie de oameni și ai un buget de numai 3000 de lei, echipa geekbrain.ro a elaborat un top 6 cele mai bune laptopuri sub 3000 de lei în care am inclus cele mai bune variante atât pentru oficiu cât și pentru lucru de acasă.

Top 6 cele mai bune laptopuri sub 3000 de lei

Lenovo IdeaPad 3

Lenovo IdeaPad 3
Fiind un laptop ultraportabil și destul de puternic, Lenovo IdeaPad 3 este cel mai de top model pentru un asemenea buget. Acesta este echipat cu un procesor de ultimă generație marca Intel. Modelul Intel Core i5-1035G1, în tandem cu cei 8 Gb de memorie Ram de tip DDR4 vor asigura o viteză destul de mare indiferent de sarcinile ce îi vor fi puse în față. Acest laptop este perfect pentru oamenii care au nevoie de un calculator pentru oficiu care ar putea îndeplini toate cerințele referitor la scrierea documentelor și elaborarea diferitor proiecte și grafice.

Vezi prețul

Ecranul acestuia, cu o rezoluție de 1920 x 1080 și o diagonală de 14 inch îți va permite să lucrezi cât se poate de comod și eficient pe o perioadă îndelungată de timp. În calitate de sistem de stocare acest laptop este echipat cu un SSD de 512 Gb de tip M.2. Pe lângă puterea decentă de care dă dovadă, laptopul Lenovo IdeaPad 3 nu este inferior din punct de vedere a designului. Marginile subțiri pe două părți oferă laptopului un aspect curat și inovativ. Pe lângă asta, tehnologia Dolby Audio ce a fost implementată în noile boxe a calculatorului vă vor oferi un sunet clar și curat indiferent de împrejurimi.

Specificații

 • Procesor: Intel® i5 1035G1
 • Ram: DDR4 8 GB
 • Memorie: SSD 512 GB

HP 250 G7

HP 250 G7

Un alt reprezentat destul de puternic al acestei categorii de laptopuri, modelul 250 G7 produs de renumita companie americană HP este destul de puternic și stilat pentru a vă însoți atât la oficiu cât și la cafenele sau acasă. Cu o greutate de numai 1.78 de kg și o carcasă produsă din materiale extra durabile cum ar fi aluminiul sau aliajul de magneziu, laptopul HP 250 G7 reprezintă varianta perfectă pentru cei ce fac naveta casă-oficiu și au nevoie de un calculator care ar suporta toate cerințele, atât casnice cât și cele de la serviciu. 

Vezi prețul

Notebook-ul este perfect pentru îndeplinirea tuturor cerințelor de afaceri fiind complet gata de conectare cu orice tip de periferice. Procesorul grafic integrat Intel Iris Plus Graphics îți va permite să pregătești diferite prezentări animate și chiar mici videoclipuri care ar ajuta la îndeplinirea mai eficientă a cerințelor ce ți se pun în față. Pe lângă asta, display-ul îndeplinit cu ajutorul tehnologiei LCD LED îți va permite să lucrezi o perioadă îndelungată de timp fără a simți oboseala caracteristică la nivelul ochilor.

Specificații

 • Procesor: Intel® i3 1005G1
 • Ram: DDR4 8GB
 • Memorie: SSD 256 GB

Huawei MateBook D14

Huawei MateBook D14

Greutatea și grosimea acestui calculator impresionează chiar și pe deținătorii celor mai noi modele produse de renumita companie de tehnologii informaționale Apple. Cu o grosime de numai 15.9 mm și greutate de 1.38 de kilograme, calculatorul Huawei MateBook D14 este unul dintre cele mai compacte produse disponibile în acest segment al pieței de laptopuri. Compactibilitatea acestuia nu forțează însă inginerii Huawei să integreze cele mai puternice componente disponibile la acest preț, făcând din acest laptop un concurent evident pe piața laptopurilor de oficiu.

Vezi prețul

Procesorul Intel Core i3 produs pe baza arhitecturii Comet Lake cu ajutorul tehnologiei 14 nm are o frecvență nominală de 2.1 GHz și poate fi accelerat până la 4.1 GHz în dependență de complexitatea sarcinii ce trebuie îndeplinită. În tandaem cu cei 8 Gb de memorie Ram de tip DDR4 acest calculator deține un nivel decent de productivitate care ar trebui să îndeplinească toate sarcinile puse în fața unui calculator de serviciu. Procesorul grafic integrat construit pe baza chipsetului Intel UHD Graphics are destulă forță pentru a prelucra cantitatea de date grafice necesare alimentării ecranului FullHD, ocolind orice posibilitate de scăderii calității acesteia. În calitate de sistem de stocare este prezent un SSD cu o capacitate de 256 de Gb, ceea ce poate deveni o problemă în cazul în care aveți nevoie de mult spațiu de stocare pentru documente și proiecte.

Specificații

 • Procesor: Intel® i3 10110U
 • Ram: 8 GB
 • Memorie: SSD 256 GB

ASUS VivoBook 15

ASUS VivoBook 15

Unicul laptop din acest top care a trecut puțin peste limita de 3000 de lei însă care își merită din plin prețul și are capacitatea de a mări atât productivitatea cât și nivelul de confort cu care îți vei îndeplini sarcinile zilnice. Mărirea nivelului de confort se datorează noului ecran construit pe baza tehnologiei OLED dar și a tastaturii perfect echilibrată și extrem de comodă pentru lucrul atât în spații slab iluminate cât și în întuneric complet. Datorită structurii sale rezistente, aceasta nu va suferi nici o schimbare în urma tapării pe o perioadă îndelungată de timp iar tastele cu o cursă de exact 1.44 mm oferă o experiență inedită de tastare perfect echilibrată.

Vezi prețul

Cât despre performanțele acestuia, Asus VivoBook 15 se poate lăuda cu o stabilitate nemaivăzută. Principalul avantaj al acestuia este tehnologia de performanță inteligentă Asus care permite creșterea puterii în cazul în care sistemul detectează lipsa acută de performanță. Securitatea și accesibilitatea mai rapidă a calculatorului este asigurată de senzorul pentru amprente care autentifică utilizatorul printr-o singură apăsare. În comparație cu celelalte laptopuri din topul nostru, Asus VivoBook 15 folosește la baza sa un procesor marca AMD. Modelul Ryzen 7 5700U construit pe baza arhitecturii Zen 2 are o capacitate enormă de prelucrare a datelor și, datorită numărului mare de nuclee, este perfect pentru îndeplinirea a mai multor sarcini simultan.

Pentru stocarea mai rapidă a datelor compania Asus a echipat calculatorul cu un SSD de tip M.2 cu o capacitate de stocare de 512 Gb. Un alt avantaj care ar putea deveni crucial pentru unii oameni este sistemul stereo care, în ciuda prețului destul de accesibil al calculatorului, este produs de renumita companie Harman Kardon, garanția calității înalte a sunetului.

Specificații

 • Procesor: Amd Ryzen 7 5700U
 • Ram: 8 GB
 • Memorie: SSD 512 GB

Dell Latitude 5400

Dell Latitude 5400

Laptopul proiectat special pentru utilizarea profesională, Dell Latitude 5400 este cel mai mic notebook de 14 inch din lume care face parte din clasa pentru întreprinderi și oficiu. Acesta vă va permite să lucrați rapid și eficient indiferent de sarcinile sau împrejurările în care vă aflați datorită unei game largi de funcții ce reglează atât performanța cât și autonomia acestuia. Caracteristica ExpressCharge vă va permite să încărcați 80% din bateria calculatorului în decurs de o oră, un timp extrem de redus. Această funcție îmbunătățește caracteristicile de autonomie și portabilitate a laptopului, reducând riscul de descărcare completă a acestuia la un nivel aproape nul.

Vezi prețul

Caracteristicile tehnice a laptopului vă vor permite să lucrați fără nici o problemă asupra proiectelor ce necesită productivitate maximă și o cantitate mare de putere. Datorită procesorului marca Intel care, în tandem cu cei 4 Gb de memorie Ram are capacitatea de a lucra la o frecvență maximă de 4.1 GHz, modelul Dell Latitude 5400 are o capacitate decentă de prelucrare atât a datelor grafice cât și numerice. Pentru stocarea proiectelor, documentelor și sistemului de operare este integrat un SSD cu capacitatea de 256 de Gb și un port ce susține conectare sistemelor de stocare externe cum ar fi HDD-uri sau SSD-uri. Laptopul este dotat cu o cameră Web cu o calitate de 720p și un microfon performant ce captează perfect sunetele din jurul calculatorului. Aceste componente vă vor permite să participați la conferințe video și audio cu un plus de confort.

Laptopurile din seria Latitude 5000 sunt primele modele produse cu ajutorul fibrelor de carbon reciclate și includ peste 16 % de materiale reciclate în construcția acestora. Acest pas al companiei a împiedicat ca peste 1 milion de kilograme de materiale toxice să fie stocate în gropile de gunoi din întreaga lume.

Specificații

 • Procesor: Intel® i5 8365U
 • Ram: 4 GB
 • Memorie: SSD 256 GB

ASUS VivoBook 14

ASUS VivoBook 14

Un alt reprezentant al companiei Asus în topul nostru. Asus VivoBook 14 este varianta perfectă pentru cei ce vor un calculator echilibrat la un preț accesibil. Raportul dintre calitatea și puterea componentelor, autonomia, designul și prețul pe care trebuie să-l plătești este practic perfect. Acesta îți va oferi  experiență de neuitat în materie de îndeplinirea sarcinilor de la oficiu sau acasă. Datorită prezenței majorității porturilor necesare lucrului confortabil acest calculator poate suporta conectarea a practic tuturor perifericelor ce ar putea scădea timpul sau greutatea sarcinilor îndeplinite.

Vezi prețul

Procesorul Intel Core i3, construit pe baza arhitecturii Comet Lake are o frecvență nominală de 2.1 GHz și poate ajunge la o frecvență de până la 4.2 GHz în cazul în care ai nevoie de mai multă putere, în tandem cu cei 8Gb de memorie Ram tip DDR4 poate dezvolta o putere destul de mare pentru a îndeplini majoritatea sarcinilor ce îi vor fi puse în față. În calitate de sistem de stocare laptopul Asus VivoBook 14 are un SSD cu o capacitate de 512 Gb și interfață M.2. Bateria poate arăta o autonomie de până la 10 ore, ceea ce înseamnă că nu vei fi nevoit să fii mereu conectat la sursa de alimentare pentru a primi o productivitate maximă.

Greutatea de numai 1.4 kilograme și profilul ultrasubțire a carcasei îți permite să-l porți fără mare efort în rucsac sau geantă de mână, ceea ce ar putea oferi o mai mare gamă de posibilități pentru tine și echipa ta.

Specificații

 • Procesor: Intel® i3 10110U
 • Ram: 8 GB
 • Memorie: SSD 512 GB

Ghidul cumpărătorului

Nu este chiar atât de ușor să alegi un laptop în cazul în care ai o limită strictă a bugetului. Chiar și în cazul în care nu ai un buget anume trebuie să iei în considerație o sumedenie de factori atunci când achiziționezi un calculator, în cazul nostru însă se mai adaugă un criteriu, prețul, ceea ce face procesul de alegere a unui laptop și mai anevoios.

În această parte a articolului echipa noastră va delimita principalele puncte la care trebui să atragi atenția atunci când cumperi un laptop și îți va sugera minimul trebuincios pentru diferite tipuri de sarcini.

Hardware

Hardware-ul unui laptop determină calitatea performanțelor pe care acel model le va demonstra în viitor. În dependență de nevoile tale, trebuie să fii atent la diferite componente, în majoritatea cazurilor însă cele mai importante sunt procesorul, memoria Ram și spațiul de stocare. De aceste trei componente depinde rapiditatea de prelucrare, scriere și stocare a tuturor tipurilor de date pe care le vei introduce sau extrage de pe calculatorul tău.

În cazul în care ai nevoie de un calculator pentru a prelucra videoclipuri sau alte date grafice, potențialul acestuia trebuie să fie mai mare. Ai nevoie de minim 8 Gb de memorie RAM și 512 Gb de memorie internă. De dorit ca acea memorie internă să fie asigurată de un SSD și nu un HDD. Este evident că un HDD ar avea cu mult mai mult spațiu ca un SSD la același preț, viteza însă va lăsa de dorit. În plus, procesorul trebuie să fie un i5 de a 10-a generație pentru a putea prelucra o asemenea cantitate de date.

Dacă însă trebuie să lucrezi cu documente și nimic mai mult, un i3 de generația a 9-a va fi de ajuns. În tandem cu 4 Gb de memorie Ram și 256 sau chiar 128 de Gb de memorie internă acest calculator va fi ideal pentru a lucra cât se poate de confortabil și rapid cu documente și prezentări.

În cazul în care însă ai nevoie de ceva mai mult decât aceste caracteristici, este cazul să cauți un laptop în segmentele mai scumpe ale pieței, aceste caracteristici sunt cele mai de top pentru un buget de 3000 de lei.

Display

Pe lângă componentele cu care este echipat laptopul, un rol important îl joacă și ecranul acestuia. Impresiile tale asupra performanței și stabilității calculatorului vor varia în dependență de calitatea, mărimea și culorile ecranului. Poți să fii de acord cu faptul că, indiferent de cât de puternic și performant nu ar fi calculatorul, nu ai putea să-l folosești dacă ecranul ar avea o rezoluție de 720p și un echilibru al culorilor complet ridicol.

Rezoluția optimă pentru acest segment al pieței este FullHD adică 1920 x 1080 pixeli. Această cantitate de pixeli este destul de confortabilă pentru a oferi posibilitatea de a lucra ore în șir fără a simți vreo urmă de oboseală a ochilor sau durere de cap. În cazul în care veți găsi un laptop care folosește tehnologia OLED în displayul său, fiți siguri că acesta va fi cu mult mai performant ca un simplu ecran FullHD. Nu numai că vei putea lucra mai mult datorită scăderii cantității de lumină albastră dar te vei și bucura de o imagine mai clară și culori mai vii și naturale.

Cât despre mărimea ecranului, alegerea optimă ar fi între 13 și 16 inch, mărimi ce vă vor permite să vă bucurați din plin de toate funcțiile sistemului de operare și a componentelor laptopului.

Autonomie și portabilitate 

Principalul avantaj al unui laptop față de calculatoarele de masă este portabilitatea și ușurința acestuia. Acest parametru este, la rândul său, caracterizat de două lucruri : autonomia bateriei și greutatea construcției.

Greutatea laptopului va influența direct dorința voastră de a lucra atât acasă cât și la serviciu. Cu cât mai ușor este un laptop, cu atât mai mare va fi dorința voastră de a-l lua acasă și a continua lucrul început la oficiul. De asemenea, dacă un laptop este modelat după un design minimalist și nu cântărește mai mult de 2 kilograme, nu veți suferi de dureri de spate, mâini sau umeri în cazul în care veți fi nevoit să îl purtați în geantă toată ziua. Un avantaj extrem de mare pentru cei cărora le place să lucreze în cafenele, acasă și la oficiu.

Un alt parametru important este autonomia bateriei. În ultimii ani, greutatea bateriei scade însă performanța acesteia crește datorită tehnologiilor inovative implementate atât în construcția bateriei cât și în software-ul care o controlează. Acum, majoritatea laptopurilor se încarcă în jur de o oră și pot lucra la un nivel de performanță mediu timp de 4-5 ore. Un alt aspect al software-ului modern este capacitatea calculatorului de a scădea performanța în cazul în care ai nevoie de o autonomie mai mare.

Dacă ești impus să călătorești mult și nu poți sta într-un loc mai mult de câteva ore, un calculator care îmbină acești doi parametri. Dacă însă ai un job care include poziționarea ta lângă o sursă de alimentare, nu cred că trebuie să iei în considerare acești parametri.

Tastatură și periferice

Cât de comod și bine gândit nu ar fi touchpad-ul unui laptop, nu cunosc nici un om care ar alege să lucreze cu ajutorul acestuia și să neglijeze total existența mouse-urilor. Există de asemenea un număr infinit de alte periferice care trebuie conectate zilnic pentru a îndeplini diferite sarcini ce nu pot fi duse la capăt doar cu ajutorul unui laptop. În cazul în care te întâlnești cu asemenea tipuri de sarcini în fiecare zi, trebuie să fii atent la conectivitatea laptopului pe care vrei să-l achiziționezi și la cantitatea de porturi de care dispune acesta. Chiar și cu tot progresul tehnologic din ultimii ani, multe periferice se mai conectează cu ajutorul firelor, de aceea trebuie să fii sigur că, în cazul în care vei avea nevoie, laptopul tău va dispune de portul necesar.

Un alt aspect important al laptopului este tastatura. În comparație cu un mouse care nu ocupă foarte mult loc în rucsac și poate înlocui foarte ușor un touchpad, va fi un pic mai problematic să duci cu tine o tastatură în cazul în care tastatura laptopului tău nu va fi capabilă să îndeplinească toate cerințele tale, de aceea trebuie să fii extrem de atent la acest parametru atunci când achiziționezi una. De la formatul acesteia, internațional sau român, până la cursa tastelor și amplasarea acestora, totul trebuie să fie perfect sau aproape perfect. Un sfat extrem de practic pe care pot să ți-l dau este să achiziționezi un laptop al cărei tastaturi are un sistem de iluminare a tastelor, funcție ce salvează timp și nervi în timpul lucrului nocturn.

Concluzie 

Nu este o problemă dacă dispui de numai 3000 de lei pentru achiziționarea unui laptop, există produse extrem de bune pe piața de calculatoare care dispu de toate calitățile necesare pentru a deveni cât se poate de productive și folositoare atât la serviciu cât și acasă. 

Andrei Cebotari

Sunt un gamer cu o experiență de peste 15 ani. Am construit peste 30 calculatoare de gaming pentru mine ,dar și pentru prietenii mei, am schimbat câteva sute de componente de Pc și sunt, în prezent, proprietarul unui calculator de ultimă generație