Asamblarea unui calculator pe pași

Postat de

Andrei Cebotari
octombrie 26, 2021
447 Vizualizări

Deși asamblarea de sine stătătoare a unui calculator este o alegere destul de profitabilă și, deseori, rezonabilă, majoritatea persoanelor ce vor să achiziționeze un PC se tem de acest proces care, în realitate, nu este atât de complicat și greu cum poate părea la prima vedere.

În acest articol, echipa geekbrain.ro a elaborat un ghid cât se poate de detaliat în care am înglobat întreaga noastră experiență. Pașii vor fi extrem de ușor de urmat și explicațiile vor fi succinte și ușor de înțeles, probabilitatea de a nu reuși asamblarea unui calculator după citirea acestui articol fiind redusă la minim.

Ce trebuie să faci?

În continuare vei putea citi o listă de 19 puncte în care vei primi toată informația necesară pentru a asambla un calculator de la zero.

Echipează-te la maxim

Nu cred că este o noutate pentru nimeni că, atunci când asamblezi un calculator, sau orice altceva, vei avea nevoie de mai multe instrumente decât propriile mâini. Pentru a asambla cu succes calculatorul tău vei avea nevoie de:

Componentele și accesoriile: Lista de componentele alese mai devreme, ai grijă ca toate să fie compatibile între ele și ca carcasa să fie destul de mare și încăpătoare pentru a monta toate piesele corect.

Șurubelnițe: Este, de fapt, unicul instrument de care vei avea nevoie la asamblarea unui calculator. În majoritatea cazurilor, o șurubelniță de tip Philips cu mărimea #2. Dacă însă ai un SSD M.2 vei avea nevoie de o șurubelniță Philips cu mărimea #1 deoarece șuruburile de montare a acestora sunt mai mici. Lungimea șurubelniței nu contează, vei putea folosi atât una lungă cât și una scurtă, atât timp cât șurubelnița va fi echipată cu un vârf magnetic.

Suprafața potrivită: O suprafață largă și netedă va fi perfectă pentru asamblarea calculatorului tău. Cel mai important este ca materialul din care este confecționată suprafața să nu fie conductibil, o masă din lemn sau sticlă s-ar potrivi ideal. Dacă însă vrei să asamblezi calculatorul pe podea și ai un covor, nu purta în nici un caz haine de lână sau blugi.

Evită curentul static: Un pericol destul de mare atunci când asamblezi un calculator este probabilitatea de a deteriora componentele cu ajutorul curentului static. Cea mai ușoară metodă de a evita acumularea curentului static pe mâinile tale este procurarea unei brățări anti-statice. De asemenea, poți să atingi periodic o suprafață de metal nevopsit cum ar fi carcasa calculatorului sau un orice alt obiect pe care îl poți găsi la îndemânare.

Timp: Este foarte important să ai destul timp pentru a învăța cum trebuie să asamblezi corect un calculator și să înțelegi toți pașii. Ai nevoie de minim 3-4 ore pentru a înțelege cât mai bine cum să instalezi fiecare component în parte și cum să eviți orice pericol cauza de curentul static sau alți factori ce îți pot deteriora cu ușurință componentele.

Manualul plăcii de bază: De fapt, dacă este primul tău calculator, ar fi bine să citești manualele tuturor componentelor calculatorului tău, acesta însă este cel mai important și în cadrul lui vei găsi toată informația necesară despre cum să conectezi fiecare component în parte la placa de bază.

Deschide carcasa și pregătește-te pentru a instala componentele

Acum, dacă ai tot ce îți trebuie pentru asamblarea unui calculator, este timpul să începem asamblarea propriu-zisă. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să deschizi carcasa achiziționată. Unele modele au două panouri ce îți vor permite să lucrezi din ambele părți, altele doar un panou.

Pentru a deschide carcasa vei avea nevoie de șurubelnița de mai sus. De obicei, panourile sunt fixate în câteva șuruburi localizate în partea din spate a calculatorului. Modelele mai noi pot fi echipate cu șuruburi ce nu necesită o șurubelniță și pot fi demontate cu degetele. Dacă panoul este confecționat din sticlă, poți întoarce carcasa pentru a minimiza probabilitatea ca acesta să cadă și să se spargă.

Acum că ai scos aceste panouri, vei vedea niște cabluri. Acestea sunt cablurile ce alimentează ventilatoarele instalate în carcasă, le vom conecta mai târziu la palca de bază. De asemenea, acum este momentul ideal pentru a demonta suportul pentru HDD-uri, în cazul în care nu plănuiești să instalezi mai mult de unul sau două, acesta vă va elibera o cantitate mare de spațiu și, dacă aveți o carcasă destul de mică, este neapărat să o demontați.

O idee bună ar fi să găsești o pungă sau o cutie unde să stochezi șuruburile pe care le-ai demontat pentru a avea posibilitatea să strângi calculatorul la loc odată ce vei termina cu montarea tuturor componentelor la locurile sale.

Instalează ventilatoare adăugătoare

Majoritatea carcaselor pe care le vei cumpăra vor fi deja echipate cu un număr de ventilatoare, de obicei acesta variază între 1 și 3 ventilatoare. Dacă însă vrei să te asiguri că componentele tale vor fi destul de răcite și consideri că ventilatoarele standard nu sunt destul, poți opta pentru instalarea adăugătoare.

Pentru a înțelege unde poți instala ventilatoarele trebuie să consulți manualul carcasei tale. În cazul în care aceasta are un loc special unde poți monta un ventilator, manualul îți va descrie exact cum să îl instalezi acolo.

Trebuie însă să menționez că dacă ai un calculator ce nu folosește mai mult de 300-350 de W pentru a alimenta toate componentele, nu trebuie să instalezi mai multe ventilatoare decât sunt instalate în carcasa ta pentru că piesele pe care le ai nu au capacitatea de a se supraîncălzi din banala lipsă de putere.

Dacă însă plănuiești să construiești un calculator pentru a monta video în 4K sau să joci 24/7 jocuri în aceeași rezoluție, ar fi o idee bună să instalezi un ventilator adăugător.

Pregătește placa de bază

Dacă ai terminat cu carcasa, este timpul să începi să asamblezi calculatorul propriu-zis. Există două metode de a asambla un calculator:

Construiește-l în afara carcasei : Instalezi câteva componente pe placa de bază și mai apoi atașezi placa de bază de carcasă

Construiește-l în interiorul carcasei : Atașezi placa de bază și apoi instalezi celelalte componente

Echipa noastră consideră că prima metodă este cu mult mai ușor de îndeplinit și necesită mai puțină experiență. În plus, este banal mai comod să instalezi componentele în afara carcasei și apoi doar să le montezi cu câteva șuruburi.

Începe prin a scăpa de curentul static acumulat pe mâini dacă nu ai o brățară specială și, după ce ai făcut asta, scoate placa de bază din punga anti-statică și pune-o pe cutia acesteia. Încearcă să eviți atingerea oricăror părți ale circuitului plăcii de bază, atât deasupra cât și dedesubtul acesteia. În cazul în care trebuie să o transporți undeva, încearcă să o apuci de conectorii mari de metal sau de marginile de plastic ale acesteia.

Fii foarte atent când atingi sau transporți placa de bază. De obicei acestea sunt destul de rezistente, însă există cazuri în care un pic de ulei de pe pielea omului a provocat defectarea circuitului acesteia și ca rezultat, calculatorul nu va funcționa. Cea mai bună tactică în cazul în care nu știi care sunt componentele importante, nu atinge nimic de ce nu ești sigur.

Instalează procesorul

Este timpul să instalezi cea mai importantă piesă a calculatorului. Înainte de a deschide cutia procesorului și a-l lua în mână, asigură-te că ai scăpat de curentul static ce sa acumulat pe palmele tale. După ce ai făcut, poți să instalezi procesorul în slot-ul acestuia, asigurându-te că l-ai deschis mai întâi. După ce ai deschis slot-ul, asigură-te că instalezi procesorul într-o poziție corectă. De obicei, pe placa de bază și procesor trebuie să fie desenate niște săgeți ce îți vor indica poziția corectă a acestuia.

După ce ai instalat procesorul, nu uita să închizi slot-ul acestuia. Închide-l cât se poate de încet și fără grabă pentru a simți dacă există ceva probleme în poziționarea procesorului și a reuși să le înlături.

Instalează ventilatorul procesorului

Înainte de a instala ventilatorul, nu uita de pasta termică ce trebuie aplicată pe procesor. Încearcă să o aplici astfel încât tot procesorul să fie acoperit cu un strat uniform de substanță termică, astfel vei exclude orice probleme cu răcirea acestuia.

După ce ai făcut asta, localizează locurile în care va trebui să prinzi însăși ventilatorul. De obicei vei găsi 4 găuri pentru a monta șuruburile acestuia în placa de bază. Un alt pas important este localizarea sursei de alimentare a ventilatorului pe placa de bază.

După ce ai localizat elementele descrise mai sus, poți începe montarea ventilatorului. Începe prin a prinde piesa de placa de bază și apoi conectează-l la sursa de alimentare.

Instalează memoria RAM

Acest proces este de obicei cel mai simplu dintre toate. În dependență de tipul de memorie pe care îl ai vei fi nevoit să alegi slot-urile potrivite. De obicei, această informație este gravată chiar pe placa de bază, dacă însă nu reușești să găsești sau nu înțelegi destul de clar, mai bine este să citești manualul plăcii de bază, acolo ți se va explica cât se poate de clar unde trebuie să instalezi memoria ta.

După ce ai aflat ce slot trebuie să folosești, este ușor să instalezi memoria. Trebuie să deblochezi slot-ul și să inserezi cu atenție componentul, după aceea, asigurându-te că ai inserat cum trebuie și că totul este la locul lui, blochează la loc slot-ul și atâta tot.

Instalează M.2 SSD (opțional)

În cazul în care ai optat pentru un SSD de tip M.2 acum este momentul perfect pentru a-l instala. Șuruburile acestuia sunt mai mici ca șuruburile standard a celorlalte componente, de aceea ai mare grijă să nu le pierzi și să pierzi șansa de a instala componentul.

Dacă nu știi exact care este slot-ul pentru a instala acest component, caută de asemenea în manualul plăcii de bază. După ce ai localizat slot-ul, inserează SSD-ul și prinde-l cu șurubul pe care ar trebui să-l găsești în cutia plăcii de bază. Ar fi de preferat să te asiguri că placa ta de bază are slot-ul necesar pentru acest component, nu toate îl au.

Instalează placa de bază în carcasă

Odată ce ai instalat majoritatea componentelor necesare pe placa de bază, poți să o montezi pe carcasă. Pentru a îndeplini acest pas cu succes, este nevoie să fii foarte atent la distanța dintre placa de bază și carcasă, nu trebuie să se atingă în nici un caz.

După ce ai regulat distanța dintre aceste două piese, poți prinde placa de bază în șuruburi și să încerci să ridici cât se poate de lent calculatorul. Nu îl ridica rapid, nu știi dacă ai instalat cât se poate de strâns placa de bază și nu vrei să rămâi fără aceasta.

Instalează placa video

Acum, după ce ai instalat placa de bază, poți conecta fără probleme celelalte componente. Înainte de a instala placa video, găsește cel mai bun slot pentru aceasta. După aceea, pregătește carcasa pentru a instala acest component. În dependență de cât de mare este placa ta video, trebuie să demontezi una sau mai multe scoabe.

Dacă ai făcut totul corect, îți rămâne doar să inserezi placa video în placa de bază și să o prinzi în șuruburi.

Conectează SSD-ul sau HDD-ul

În cazul în care nu ai montat un SSD M.2 trebuie să găsești loc pentru versiunile mai voluminoase a sistemelor de stocare. De obicei, carcasele au rafturi special amenajate pentru acest tip de sisteme de stocare. Dacă ai găsit un loc bun pentru acestea, tot ce îți rămâne este să conectezi unitatea de stocare la placa de bază cu un cablu de tip SATA.

Montează blocul de alimentare

Cea mai grea parte a montării unui bloc de alimentare este găsirea spațiului necesar pentru acesta. Dacă însă ai o carcasă destul de mare, acest aspect nu trebuie să fie o problemă pentru tine, de aceea, tot ce îți rămâne este să îl montezi în șuruburi și atât.

Conectează toate cablurile de alimentare

Fiecare cablu de alimentare are o formă diferită și îl vei găsi extrem de ușor pe placa de bază. Dacă însă nu ai destulă experiență pentru a conecta astfel, poți să consulți manualul blocului de alimentare sau a plăcii de bază, acolo vei găsi informație despre toate cablurile și slot-urile în care trebuie inserate.

Concluzia

Nu este atât de greu să construiești un calculator dacă te atârni destul de serios și ai destul timp pentru a te informa despre fiecare component în parte, ceea ce vă și recomandăm să faceți. De asemenea, nu vă fie teamă să consultați manualele componentelor, ele vor conține informația specifică pentru componentul pe care la-ți achiziționat dumneavoastră. 

Andrei Cebotari

Sunt un gamer cu o experiență de peste 15 ani. Am construit peste 30 calculatoare de gaming pentru mine ,dar și pentru prietenii mei, am schimbat câteva sute de componente de Pc și sunt, în prezent, proprietarul unui calculator de ultimă generație